– Vi är så stressade att vi inte har tid för det viktigaste i livet, själva livet, säger Martin Richter som byggt två flottar med sina två sågverk – för att inspirera andra att njuta av naturen. Norr om Berlin finns flottarna för uthyrning.

big_mill_timmerjigg_202De två flottarna har han byggt själv med sina båda sågverk, en Solosåg M7 och en Big Mill. Själva flottarna är tillverkade av ek, avverkad enligt gammal tradition på vintern strax innan fullmåne.

Drivs med fyrtaktsmotorer

Flottarna är 2×7 meter och drivs med små fyrtaktsmotorer på fem hästkrafter. Ombord står små stugor med plats för fyra övernattande. Materialet är lärk och gran. Flytetygen är godkända av myndigheterna för transport av tolv personer.
Flottarna finns norr om Berlin, vid ett vidsträckt system av sjöar, kanaler och floder. Hemmahamnen är Zedhenick och hit kommer ett växande antal kunder, som hyr flottarna för att komma bort från storstadens stress. Med en toppfart på fem kilometer per timme så finns inget annat att göra än att koppla av och njuta av naturen.

Toalett och dusch ombord

big_mill_flotte_202Flottarna är lätta att manövrera och efter 45 minuters introduktion kan den mest inbitne landkrabba ta befälet.
Vad Martin har byggt är riktiga lyxmodeller. Ombord finns toalett och dusch, grillplats, gasspis och till och med ett värmesystem i det lila huset. Skulle det börja regna, spänner man upp en presenning över hela flotten.
Vattensystemet som flottarna trafikerar är delvis avstängt för motorbåtar. Förbudet gäller även motoriserade flottar, ett problem som Martin har löst på ett elegant sätt. En eller fler kanoter på släp gör allt tillgängligt.
– En flotte är den perfekta basstationen för kanotister, anser Martin Richter.

big_mill_flotte_475

Timberjig minisågverk
Logosol Timberjig förvandlar din motorsåg till ett ultraportabelt minisågverk. Utrustningen är lätt att bära med sig och enkel att använda. Stabila balkhållare och sågmått i exakta steg underlättar arbetet och ger ditt virke rätt dimensioner. Du får bra resultat direkt med imponerande precision.
Läs mer här >>