Äntligen rullar vi mot Utsikten Trä och Design, ett efterlängtat besök då vi på Nysågat länge följt dem på sociala medier och längtar efter att träffa personerna bakom bilderna och filmerna.

Vi är på väg till Stihl Timber Sports VM i Göteborg och stannar till halvvägs hos Ulf Långström i Kåvetorp en bit utanför Linköping. Vi rullar in på gården och Ulf bjuder oss på kaffe innan vi går ut i snickeriverkstaden.

En av de kunder som sågar och fräser mest med Logosol bandsågar är troligtvis Ulf. I sitt företag Utsikten Trä och Design varvar han snickrande och sågning.

“Jag är en hobbysnickare som gillar att såga och bygger bord, möbler, skärbrädor. Just nu jobbar jag med den här baren i ek till en restaurang i Linköping, säger Ulf och drar handen över den välpolerade bardisken.
Ulf jobbar till vardags med att bygga undervattenselektronik men lägger en stor del av fritiden i snickeriet.

“När jag började snickra insåg jag rätt snabbt att det var väldigt svårt att få tag på bra möbelvirke. Jag tänkte att jag borde börja såga själv. Jag tittade runt på marknaden och köpte mig ett Kedjesågverk från Logosol av modellen F2”, berättar Ulf.

Som tur var känner Ulf ett par arborister som gärna ger bort nersågade träd av olika slag som körsbär, ek och alm. Det har varit guld värt för möbelsnickrandet.
”Sågandet var till stor hjälp för att få fram fint snickerimaterial och dessutom väldigt roligt”, säger Ulf.

Ulf tog sig an att såga för andra och efter ett par år med F2:an uppgraderade Ulf till ett bandsågverk och köpte då ett av de första Bandsågverk B1001 som Logosol tillverkade.

UPPGRADERADE FRÅN F2 TILL B1001 I SAMBAND MED HUSBYGGE

2021 kontaktades Ulf av Pia Östryd som ville ha hjälp med att såga upp en stor mängd barkborreangripen granskog på sin mark i Åtvidaberg. Pias ide´ var att, istället för att sälja timmret som brännved, bygga ett långhus i 1600-tals stil. Långhuset skulle bli boningshus för människor intresserade av att bo och odla nära naturen. Pia anlitade Oskar Frisk timmerhusbyggare som med sitt gäng har arbetat på långhuset sen hösten 2021.

Ulf finslipar på baren<br />
i ek till en restaurang.

Ulf finslipar på baren i ek till en restaurang.

Massivt matbord i ek.
Massivt matbord i ek.
Specialbeställd skärbräda till ett bröllop.
Specialbeställd skärbräda till ett bröllop.

HÖG PRODUKTIONSHASTIGHET MED TIMMERFRÄS LM410

Jag köpte en LM410 fräs direkt när jag fick uppdraget”, säger Ulf.
En investering som sparat mycket tid och många lyft för timmermännen som är involverade projektet.
“När man håller på med ett så här stort projekt så gäller det att hålla en bra produktionshastighet och det är just i fräsningen av långdrag som det går extremt fort i jämförelse med att göra det för hand.
Fördelen med att kunna fräsa timmerstocken är att man får en fin täthet och man slipper ju att lyfta av och på stocken innan man har fått det att passa perfekt.
”Sen blir det ju även mer energisnålt med ett riktigt tätt hus”, säger Ulf.

Virke angripet av barkborre kan ibland vara torrt och ha sprickor. Ulf berättar att sprickbildning i en sextumsstock vanligtvis inte är något större problem. 

B1001 FÖRLÄNGD TILL 9.5 M

Ska man bygga långhus behövs det rejält långa stockar. Ulf har förlängt sitt bandsågverk B1001 med 4 förlängningar på totalt 4.60 meter. Tillsammans med sågverket på 4.80 meter kan han såga upp till 9 ½ meter. Då timmerfräsen sitter på blir såglängden 8,50 meter. “Vanligtvis räcker det med att ha sågen 6m när jag sågar reglar och annat konstruktionsvirke.

“Virkesekonomisk är det bättre med bandsåg då bladet inte tar lika mycket av stocken som en kedja gör och då jag sågar mycket är det smidigare och snabbare i lång loppet”, säger Ulf.

Han använder sig nästan alltid av bimetallblad när han sågar, men för detta projekt har han använt hårdmetallblad.
“Dessa blad har ingen skränkning vilket ger ett mindre snitt och på så sätt också en mindre mängd spån”, säger Ulf.

Under vintern då timmerhusbyggandet står stilla fortsätter Ulf att såga, men då blir det möbelvirke som ek och alm som torkas i en Logosol torkkammare med WDU virkestorkaggregat.

Vi tackar för ett trevligt besök och önskar Ulf lycka till med sina projekt.

Extra förlängd till 9,5 meter och utrustad med timmerfräs LM410
Extra förlängd till 9,5 meter och utrustad med timmerfräs LM410
Timmrandet underlättas väsentligt när alla stockar är frästa och<br />
passar perfekt direkt.
Timmrandet underlättas väsentligt när alla stockar är frästa och passar perfekt direkt.
Planerade snitt effektiviserar tid och maximerar utbyte
Planerade snitt effektiviserar tid och maximerar utbyte
B1001 Bandsågverk
B1001 är Logosols största bandsågverk. Modellen är svensktillverkad och erbjuder en revolutionerande design. Hela 1001 mm grova stockar kan hanteras på sågverket. Med en unik inställning av såghuvudet sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika exakt varje gång.
Läs mer här >>