En bit norr om Nynäshamn i Sorunda träffar vi Kalle Wahlström. Ni kanske känner igen Kalle från tv-serien ”Hjälp vi har köpt en bondgård” som nu är inne på den tredje säsongen på SVT.

Gården kallas ”kärret” och är från 50-talet. Här har familjen höns, får, kor och mycket odling på gång. Boningshuset, ladugården och småhusen omges av hagar för djuren och även 6 hektar skog.

Ett mål för Kalle och hans familj är att kunna vara självförsörjande på mat i så stor utsträckning som möjligt genom egen odling och jakt. Med Logosol bandsågverk B1001 är siktet ínställt på att även bli självförsörjande på byggvirke.

FRÅN HEMBYGGE TILL SÅGVERK I TOPPKLASS

Ett hemmabyggt kedjesågverk fanns kvar från den förre ägaren och det har Kalle sågat en hel del med. Men den nya B1001 med 12kW elmotor är minst sagt en rejäl uppgradering.
Andreas Alvåg, Logosols tekniska chef, ger Kalle en snabbkurs i sågverksfunktionerna och tipsar om hur han ska såga för att få mest ut av stockarna. Kalle lär sig snabbt och jublar över hur effektivt och enkelt det går.
”Det har gått otroligt bra att såga! Det känns kul och lätt, inte ångestfullt, svårt och tungt”, skrattar Kalle. ”Nu kan jag börja producera plank ordentligt”, säger Kalle och sågar snabbt upp de två första tallarna till fina plankor.

 

Djuren är viktiga
Djuren spelar stor roll för livet på gåden.
Kalle tar en kort vilopaus i vårsolen bland fåren. Den fina gården är omgiven av hagar och skog.

Kalle tar en kort vilopaus i vårsolen bland fåren. Den fina gården är omgiven av hagar och skog.

Kalle och andreas vid Logosol B1001 bandsågverk
Humöret är på topp när det går enkelt och snabbt att såga.
Första brädan på nya sågverket
Den tidigare ägaren hade en planka uppspikad på väggen från sin första planka sågad med sin hembyggda såg. Så nu blev det Kalles tur att spika upp sin första bräda.

SJÄLVFÖRSÖRJANDE PÅ VIRKE

Det första byggprojektet för det nysågade virket är odlingsbäddar till det nybyggda tunnelväxhuset. Sedan är tanken att såga ett lager med plank och brädor för diverse projekt på gården.

”Vi vill att så mycket som möjligt ska komma från gården. Därför känns det härligt att ha sågverket på plats. Att kunna såga sitt eget virke är verkligen att klara sig själv. Vi har skog för ved och plank till gården som räcker hela livet.” konstaterar Kalle.

FLYTTEN TILL LANDET

Efter många år i Stockholm bestämde sig familjen för att söka sig närmare naturen, att bli självförsörjande och att skapa ett mer hälsosamt liv.

”Att vi flyttade ut på landet har många anledningar. En av dem var att jag ville byta ett liv där jag jobbade mycket med huvudet och datorn och istället kunna vara utomhus och närmare naturen. Jag har märkt att jag mår bättre av det”, säger Kalle.

Han filmar och sågar om vartannat för ett avsnitt för sin YouTube-kanal @kalleochbritagrejar. Han vänder sig mot kameran och berättar entusiastiskt för sina följare om sågandet.

Kalle och hans familj är fantastiska inspiratörer för en mer självförsörjande livsstil både på mat och numera även på hemsågat virke!

Kalle med planka
Följ Kalle på sociala medier och missa inte podcasten ”I väntan på katastrofen”.
B1001 Bandsågverk
B1001 är Logosols största bandsågverk. Modellen är svensktillverkad och erbjuder en revolutionerande design. Hela 1001 mm grova stockar kan hanteras på sågverket. Med en unik inställning av såghuvudet sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika exakt varje gång.
Läs mer här >>