– Det nya sågbladet Logosol Ripper håller mycket längre än Wood-Mizers originalblad.
Det säger Bo Eriksson som driver byggföretaget Bo & Bygg i Voxnadalen AB i byn Homna utanför Edsbyn.

Bland de första investeringarna i företaget var en Logosol PH260 fyrkutterhyvel och ett bandsågverk, en Wood-Meizer LT15. Men det var två saker han inte var nöjd med på bandsågverket, den elektriska matning som erbjöds och kvaliteten på originalbanden.
– Jag vill kunna stå i ena änden av sågverket och köra aggregatet, säger Bo.

Matning från Logosol

Något aggregat som motsvarade hans krav fanns inte att uppbringa. Istället tittade han på Logosols motsvarighet och hittade ett nätt matningsaggregat som borde passa med lite skruvande.
Han beställde matningen som är utvecklad för det gamla bandsågverket LM40 och konstaterade att det inte krävdes särskilt mycket jobb för att få det att fungera.
– Matningen fungerar perfekt och jag kan skiva upp hela stocken utan att flytta mig ur fläcken. Jag går tillräckligt mycket i jobbet ändå, säger han.
Under första halvåret 2010 sågade han runt 70 kubikmeter, så matningen sparar många steg. Snabbast går det om stocken skivas upp och sedan kantas i ett särskilt kantverk.

Bättre sågblad

Det problemet löste Bo genom ett fynd i en sommarstuga: Ett stabilt kantverk som en gång i tiden gjort tjänst på Edsbyverken, kanske med att såga ut ämnen till skidor.
– Jag tog hem kantverket och monterade en bensinmotor på remdriften. Det fungerar utmärkt, säger Bo samtidigt som han drar igång motorn och demonstrerar.
Nästa problem var sågbladen som enligt hans uppfattning borde hålla längre än vad de gjorde. Första åtgärden blev att köpa Logosols bandsliprobot.
Den fungerade bra, men det blev för mycket slipande tyckte Bo och beställde ett fempack av nya sågbladet Logosol Ripper 37.
– Vilken skillnad, de är överlägsna originalbladen. Trots att jag använt dem för att torrklyva virke, så håller bladen mycket bättre. Jag kan verkligen rekommendera Logosols sågblad, säger han.

sagblad_ripper_logosol_540