afrika_sagverk_202Det var presidenten själv som fäste medaljen på Bertil Johanssons kavaj, när han prisades för sina insatser i Västafrika. Nysågat har tidigare berättat om paret Johanssons engagemang, och kan bara gratulera till den fina utmärkelsen!

Nysågat berättade senast om när paret reste med två sågverk i bagaget för att starta bygget av ett sjukhus. Sjukhuset är bara ett exempel på parets insatser i Burkina Faso de senaste 30 åren.

Medalj från presidenten

president_prisMedaljen delades ut i samband med att Burkina Faso firade 50 år av själständighet. Över 4000 människor deltog i paraderna som hölls i december i staden Bobo-Dioulasso. På tribunen satt president Blaise Compaoré med fru, omgivna av statschefer från grannländerna i Västafrika. Bertil Johansson var en av fyra utlänningar som fick medalj i år. Han premieras för sina insatser under 30 år och är nu ”Riddare av nationella ordern”. Medaljerna delades ut veckan före i huvudstaden Ouagadougou.

Startade Västafrikahjälpen

bertil_johansson_prisParet är också eldsjälarna bakom Västafrikahjälpen, ideell förening för humanitärt bistånd till området. Under åren har de varit drivande, sökt och förmedlat pengar för katastrofhjälp,trädplantering, djurprojekt, mikrokrediter, stipendier, kyrkbygge och uppbyggnaden av 14 primärskolor. Bland annat en internatskola för 400 flickor, ett tekniskt gymnasium med 2000 elever, en bibel- och jordbruksskola, och nu sjukhuset i Bobo. Sedan mer än 20 år är Bertil Johansson dessutom ansvarig för en ungdomsvårdsskola för unga pojkar i Salbisgo.