Solosågen M8 är den nya versionen av världens mest sålda sågverk.
– Vi samlade in synpunkter från solosågare över hela världen, säger produktchefen Mattias Byström på Logosol.

Logosols produktchef Mattias Byström får ursäkta. Det är Solosågen som är i sitt livs form med nya M8.

Logosols produktchef Mattias Byström får ursäkta. Det är Solosågen som är i sitt livs form med nya M8.

Kundernas spontana reaktion var att de är nöjda med sina sågverk. Efter 22 år och sju versioner är Solosågen en väl utprovad och förfinad produkt. Men när frågan ändå ställdes, kunde de tänka sig att några bra funktioner finns med redan från början.
Resultatet blev Solosågen M8. Den mörkare färgen visar att konstruktionen har förfinats och mognat.

M8 är en äkta Solosåg. En lätt och vridstyv konstruktion av hållfasta aluminiumprofiler med eloxerad yta. Sågverket klarar grova och tunga stockar. Det är förvånande att något så lätt och flyttbart kan lyfta så tungt.
Med Solosågen kommer stockarna upp från marken, bort från jord, sand och bark.

Stocktrapporna är numera integrerade i Solosågen.

Stocktrapporna är numera integrerade i Solosågen.

Sågningen sker i bekväm arbetshöjd. Eftersom sågverket står på fyra stabila ben, ställer Solosågen inte samma krav på plant underlag som mer markbundna konstruktioner.

Solosågens paradgrenar är precision och högklassig sågyta. Måtten ställs in med vinschar i fasta steg om 1/4 eller 1/8 tum. Måtten kan även avläsas på tydliga skalor.
Till Solosågen hör ett växande antal tillbehör vilka skapar det perfekta sågverket för olika användningsområden. Och det är ur denna flora av tillbehör som inspirationen till nya M8 hämtats.

Stocken lyfts med vinschar till bekväm arbetshöjd och hålls fast med kraftiga stockhållare.

Stocken lyfts med vinschar till bekväm arbetshöjd och hålls fast med kraftiga stockhållare.

• Integrerade stocktrappor gör det enkelt att rulla upp även stora stockar på sågverket. Stocktrappan kan hakas av vid transport. Sågverket har stabila fötter så att det kan bultas fast i underlaget.

• Rejäl spårvidd tack vare stocktrapporna som ger bra stabilitet även i djupled.
• M8 levereras delvis färdigmonterad. Viktiga komponenter är justerade från fabrik för högsta precision.

• Sågstöd är integrerade i sågbalkens båda ändar. Det ger högsta precision över hela längden, från första till sista snittet.

• Stockklon har ersatts av ett fäste i linjalen för sågaggregatets matningslina. Klon finns kvar som tillbehör.

• Kraftiga stockstöd, justerbara i höjdled för att hitta optimal vinkel.

Grundkonstruktionen är densamma som modell 7, med samma profil på sågbalken, samma beprövade stocklyftare och samma geniala släde för sågaggregatet. Därmed kan tillbehören till M7 och dess föregångare användas. Ett exempel är matningsverket E37 Friction, enligt många Solosågare det första tillbehör som man ska skaffa sig. Den stryktåliga konstruktionen gör det bekvämare att såga.
Med tanke på årstiden ska påpekas att Solosågen, oavsett modell, är det perfekta vintersågverket.

Solosågen ger virke med bra mått och överlägsen sågyta.

Solosågen ger virke med bra mått och överlägsen sågyta.

Snö och is fryser inte fast på den eloxerade ytan. Spånet kastas långt från sågverket och om spånhögen blir för stor, flyttar man helt enkelt på sågverket, som med sina fyra ben och stabila fötter inte kräver några stora plangjorda ytor. Det här är viktigt på vintern eftersom sågspån fungerar som armering och gör snön stenhård.
Men varför såga på vintern?

– Torrare virke, mindre spänningar och ett bättre sågresultat. Dessutom slipper man smuts i barken genom att fälla och hantera stockarna när det är snö, lyder den korta versionen av svaret från Mattias Byström.