I år är det 10-årsjubileum för Solosågen modell 7. Det firar Logosol med nästa steg i utvecklingen, M8. Men vad hände på vägen hit?

Solosågen bob1989. Solosågen presenterades för första gången 1989, på Elmias skogsmässa. Den slog ned som en bomb. På den tiden var minisågverk stora pjäser med träbänk och tändkulemotor. Eller en riktigt stor elmotor som krävde sina säkringar.

Den första Solosågen var ett ”trådlöst” sågverk. Utan sladd, med en rejäl motorsåg som drivkälla. Sågaggregatet var den i särklass största motorsågen för den svenska marknaden, Stihl 066. Världens mest sålda motorsåg fick svenskt typgodkännande genom att Logosol började sälja sitt sågverk.

Redan den första Solosågen var lätt och ytterst transportabel. Tänkt för att en person skulle lasta den på biltaket, köra ut i skogen och såga på plats. Spånet lämnades kvar och hem åkte man med sågverk och virke.

Sågverket var inte bundet till någon speciell plats och genom åren har det transporterats som handbagage med flyg, fastbundet vid pontoner på sjöflygplan och så vidare.

1990. Modell 1 bestod av standard aluminiumprofiler, hopskruvade som ett stort Meccano. Fascinerande för den som gillade byggsatser, krångligt för andra. Därför lanserades M2 redan 1990. Det var då sågbalken utvecklades, som fortfarande används. Genom att använda specialprofiler blev sågverket enklare att montera och längden ökade till 5 meter.

Under 1990-talet presenterades nya modeller vartannat år och floran av tillbehör växte. I och med M5 var all utvecklingspotential urkramad. Arbetet med en ny generation sågverk startade. M5 är det optimala sågverket av den ursprungliga typen och tillverkas fortfarande.

Av 066 blev dagens Stihl MS660. Den är fortfarande världens mest sålda proffsmotorsåg. Enormt driftsäker, närmast outslitlig. Gör sitt jobb under många på sågverket och för huggning i skogen. Dessutom en arbetshäst på vedbacken.

1993. De gamla bysågarna försvann en efter en och behovet växte av stationära sågverk. Moderna cirkel- och bandsågverk var orimligt dyra. Behovet växte av en utvecklad Solosåg. Det började redan 1991 med förlängningar av Solosågen och därefter förstärkning för de grövsta stockarna. 1993 kom det första elsågaggregatet E5000.

1995. Den vanligaste invändningen mot Solosågen handlade om det breda sågspåret. I praktiken var skillnaden minimal jämfört med en sågklinga, särskilt med tanke på den fina sågytan. Om man hyvlar bort defekterna efter cirkelsågning så försvinner skillnaden. Men Logosol valde att lyssna på kunderna. 1995 kom det första bandsågsaggregatet BS320. Till en början var det en känslig maskin, efter år av utveckling en tillförlitlig slitvarg.

2001. Solosågen Modell 7 presenteras. 5,5 meter lång, bredare, stabilare och med en mer exakt höjdinställning. På äldre Solosågar regleras höjden med sprintar. På M7 vevas stockhyllorna upp till ljudet av klick. Ett klick är 1/8 eller 1/4 tum, beroende på inställning. Med M7 följde ännu fler tillbehör för att var och en ska kunna bygga det perfekta sågverket för sina behov.

2011. Nu kommer modell 8. Det beskrivs i artikeln intill. Solosågen M8 är det ”trådlösa” och stationära sågverket i förening. Perfekt ute i skogen och hemma på gården.