Mitt i de österrikiska alperna har Huwi och Renate Oberlader skapat ett personligt och exklusivt boende som sticker ut. Deras hotell, villor och restauranger, helt byggda i sten och återvunnet virke, lockar besökare från hela världen. En Big Mill från Logosol spelar en viktig roll i projektet.

Huwi och Renate Oberlader är hotellägare och entreprenörer, djupt rotade i de österrikiska alperna. Med en passion för friluftsliv, design och naturmaterial har de lyckats skapa ett modernt koncept där stad möter land, utan att snubbla på några överdrivna alpklichéer.

DESIGN MED HÄNSYN TILL TRÄETS NATURLIGA FORM

Leogang, en liten alpby med utförsåkning på både skidor och cykel, mitt mellan Kitzbühel och Salzburg, har de byggt upp ett exklusivt hotell, Hotel Mama Thresl, riktat till en ungdomlig och aktiv publik.

Äkta paret Oberlader har där genomgående lyckats kombinera naturmaterial med modern design. En tre våningar hög byggnad med en konstruktion av betong och massivt trä och en fasad av lärkträd som rymmer 50 rum, varav några med egen bastu. Besökaren möts av en flitigt utnyttjad klättervägg som sträcker sig från golv till tak.

Invändigt är trä – återvunnet, övergrovt och obehandlat – det dominerande materialet i väggar och golv. Lärk, ek, ask, fura, alpgran … I smakfull kombination med glas och grov natursten där hänsyn alltid tagits till träets naturliga form.

BIG MILL FÖR SÅGNING AV ÖVERGROVT

En portal av trä ramar in entrén, receptionsdisken består av en grov och flera meter lång stock. Möbler och utsmyckning, restaurang, terrasser och relax – allt andas trä som har fått åldras i lugn och ro.

Samma koncept vad gäller byggnadsmaterial och design gäller för den lilla by, Bergdorf Priesteregg, bestående av 16 grånade villor som hyrs ut till lite mognare besökare med höga krav på tradition, bekvämlighet och avskildhet. ”Lyxprimitivt” är en beskrivning som gärna dyker upp.

Men för att lyckas i sitt uppsåt har Huwi och Renate varit i behov av virke och verktyg. Inför att nya projekt började planeras fick därför Matthias Brand på Logosol i Tyskland en förfrågan om lämplig utrustning att såga ut skivor av mycket grova stockar ädellöv.

Det här projektet var högintressant på grund av att det var Logosols första leverans av den allra kraftfullaste modellen av Big Mill, som är utrustad med 8 kW elektrisk motor och 84” sågsvärd och kan såga upp till 185 cm breda plankor. Därför erbjöd sig Matthias att leverera utrustningen på plats och även vara med på sågningen av de första stockarna. Allt fungerade enligt plan konstaterar Matthias. Nu återstår bara att invänta nya hotellprojekt.

Text: Mats Wigardt