När fixarfirman G&G får ett uppdrag som kräver både rätt verktyg och precision packar de sin Volvo Duett och tar Solosågen på taket. Så börjar Eva Vidéns barnbok om hur man fäller ett träd och sågar upp det till plank med ett portabelt sågverk.

Boken heter Gillis och Gunnar fäller en björk och är en blandning av fakta och berättelse. – Huvudpersonerna Gillis och Gunnar kan det mesta, de påminner faktiskt lite om min man, säger bokens författare Eva Vidén, verksam på Berghs Förlag som ger ut faktaböcker och skönlitteratur för barn och unga. I boken får vi följa Gillis och Gunnar när de får uppdraget att fälla en gammal björk. Björken står på Märtas gård och kan falla på huset när som helst. Trots att det bor många fina fåglar i trädet måste det fällas.

Solosåg i familjen

– Att ta med Solosågen i handlingen var självklart för mig. Jag bor i Stockholm men vi har även ett gammalt skärgårdshus från tidigt 1900-tal. Solosågen har funnits med från början eftersom den delas mellan min man och hans bror, berättar Eva. Nu saknades bara en barnboksillustratör. Eva Vidén tog kontakt med Jens Ahlbom som bland annat har illustrerat George Johanssons böcker om Mulle Meck.

Fakta och fantasi

– Vårt samarbete klaffade direkt. Jens Ahlbom är otroligt duktig på att lyfta fram tekniska detaljer på ett livfullt sätt , säger Eva Vidén. Bilderna i den färdiga boken är både korrekta och fantasirika. Verktyg och skyddsutrustning används på rätt sätt och det blir tydligt för läsaren att trädfällning kräver noggrann planering och precision. I texten blandas fackord som fällskär och spännband med en mer berättande ton. Resultatet blir både spännande och lätt att ta till sig. En favorit!

TITEL: Gillis och Gunnar fäller en björkgillisgunnar
FÖRLAG: Berghs Förlag, se webbplats: berghsforlag.se
FÖRFATTARE: Eva Vidén
ILLUSTRATÖR: Jens Ahlbom
KATEGORI: 3-6 år
MATERIAL: Inbunden