– Utan Jannes Solosåg hade vi inte kunnat bygga grillkåtan, säger Anders Lundell, ordförande i Östanbäcks Jaktklubb i Valbo. Janne heter Lutti i efternamn och grillkåtan har plats för 20 personer sittande vid bord runt en öppen eld.

Mitt i kåtan står en öppen elstad med en rejäl kåpa ovanför som tar hand om röken.

Mitt i kåtan står en öppen elstad med en rejäl kåpa ovanför som tar hand om röken.

Klubben är ett ovanligt aktivt jaktlag med 15 medlemmar. De väljer att kalla sig klubb för att understryka att verksamheten är mer än jakt.
– Vi har en ovanligt bra sammanhållning och även bra samarbete med jaktlaget på grannfastigheten. Jaktlagen har gemensam efterjakt och har även byggt ett slakteri tillsammans, säger vice jaktledaren Arve Forsberg.

Fördelar med få älgar

Jaktlaget har hållit ihop i många år och nya medlemmar tillkommer i lagom takt. Och det är inte bara jägarna som träffas utan även deras familjer deltar också i verksamheten. Jaktmarkerna är en gammal fäbodvall. Det finns inget kvar av den gamla bebyggelsen, men jaktlaget har flyttat hit flera timrade stugor, byggt en bastu med tillhörande bad i bäcken som utgör gräns till nästa fastighet samt uppfört pass och annat som krävs för lyckad jakt.
Under första veckan av älgjakten bor hela jaktlaget på fäbodvallen. Det är en av förklaringarna till den goda sammanhållningen. En annan kan vara tilldelningen av älgar.
– Vi har dålig tilldelning, två vuxna älgar och två kalvar. Det har hänt att vi varit färdigskjutna efter 3-4 dagar, säger Anders Lundell. Jägarna stannar kvar hela veckan även om älgarna tar slut.

Umgänge viktigare än jakten

jaktlag_byggde_grillkata_475För några år sedan besökte medlemmarna jaktlaget i grannbyn och inspirerades av deras grillkåta, med plats för hela laget. För Östanbäcks del krävdes en större grillkåta. Sonderingar visade att bygget med köpt virke kostar mer än vad klubben mäktade med. Men lösningen fanns utanför knuten, skogen som växer på fastigheten och den Solosåg M5 som Janne Lutti köpte för ett par år sedan.
När beslutet om grillkåtan fattades våren 2010 hade han sågat in sig så pass att han åtog sig att sköta sågningen av allt virke. Till själva byggnaden användes gran och till bänkar och bord inomhus asp. Kåtan invigdes med en stor fest lördagen före älgjakten.
Slutligen svaret på frågan om hur mycket det kostade att bygga en grillkåta med plats för 20 personer sittande vid bord.
– Under 5000 kronor. Den största kostnaden var skruv. Resten är medlemmarnas arbete, svarar ordförande Anders Lundell som tillägger att bygget med okantat virke bättre smälter in i naturen än en kåta av köpevirke.