Som nybliven skogsägare hittade han Solosågen på Internet. – Kedjesågverket var precis vad jag behövde. Jag ägde ju redan en motorsåg för att fälla träd. Nu kunde jag använda samma motorsåg för att göra plank och brädor, säger Grant Meadows.

Han har rest 16 mil för att besöka Logosols öppet hus i Oxford. Grant Meadows kommer från Bournemouth och äger sedan 10 år tillbaka en Solosåg. Han blev skogsägare för att kunna ge sina barn tillgång till naturupplevelser, och för att han hade ett stort träintresse.

– Egentligen visste jag ingenting om träförädling när jag köpte skogen, men jag förstod att jag inte hade råd att äga skog utan att hitta ett sätt att förädla den, säger Grant Meadows. På Logosols hemsida hittade han lösningen på sitt problem och beställde en Solosåg. – Det var precis den utrustningen jag behövde och jag uppskattade Logosols tankesätt att skogsägaren själv ska kunna ta till vara på skogen, säger Grant Meadows, som idag får många tillfällen att såga och bygga med trä.

Hittade projekt på puben

Det senaste projektet hittade han på puben. Ägaren sökte någon som kunde såga brädor till en ny bardisk. Den gamla bardisken var byggd av återvunnet material från byggställningar. – Jag sågade fram en testbräda som var 2 fot lång, 20 tum bred och 2 ¼ tjock. Sen fick jag jobbet, berättar han. Under renoveringsprojektet har han använt stormfällda träd och fotograferat både sågningen och platsen där träden stod. Tanken är att pubgästerna ska kunna ta del av berättelsen om hur den nya inredningen skapats.

Lokalproducerat virke

– Det känns bra att kunna använda virke som inte transporterats över hela jordklotet. Med ett eget sågverk kan jag erbjuda lokalproducerade produkter med en historia, säger Meadows som ser den kommande pensionen som en möjlighet att uppfylla sina drömmar.

Med Solosågen som verktyg vill han bygga friggebodar och trädgårdsbodar till trädgårdsägare som hellre satsar på kvalité istället för att köpa lågkvalitetsprodukter. – Det blir högst 3-4 bodar om året. Jag vill ha tid för kunderna och sitta ned och dricka te och prata om deras önskemål. Sen åker jag hem och ritar och när allt är godkänt kan jag börja tillverka, säger Grant Meadows, som ser ett ökat intresse för unika träprodukter som inte kan köpas i handeln.