–Det är bara att gasa och se glad ut, hälsar Peter från sågbacken i Hallsta.

Peter Degerfeldt, ljudtekniker, flyttar tillbaka till Ånge och skapar sitt eget Aspudden. Efter 27 år i Stockholm som ljudtekniker på bland annat Sveriges Radio, Melodikrysset och Melodifestivalen flyttade Peter hem.
– Som ljudtekniker reser man rätt mycket. Det spelar ingen större roll var man bor, så jag valde att flytta tillbaks till vackra Ånge.

Vid Ljungan strax öster om Ånge i byn Hallsta ligger Peters hus.
– Det är ett gammalt stall som blivit en sommarstuga och som jag tänker renovera om till ett åretruntboende. Jag gillar att bygga och fiska, att stugan ligger vid Ljungan är perfekt, säger Peter.
Renoveringsprojektet består av att bygga till ett sovrum och ett badrum samt ett byte av golv till ett kilsågat furugolv.
– Man ser ofta kilsågade golv på gamla hus. Det är troligtvis för att man kan få ut mest av stocken med den tekniken, säger Peter.

Köpte F2+ för renoveringsprojektet
Materialet till golvbytet var först tänkt att göras med plank sågat på bysågen. Men de torra furorna som skulle bli plank fick inte sågas där. Peter bestämde sig då för att såga själv och slog till på ett kedjesågverk F2+ från Logosol.
– Genom att såga själv får man ju möjligheten att ta fram breda plankor och det är ju riktigt coolt, säger Peter.
– Jag gillar att fälla träd! Genom åren har jag erbjudit mig att ta ned träd åt folk och på så sätt har jag fått ihop nog med tall för golvet. Det går fint att ha ett sågverk, även utan egen skog, säger Peter.

Fått träd av grannar och bekanta
Peter äger inte någon egen skog men har fällt träd på sin tomt och fått ta reda på träd från sina grannar. Han har fällt träden själv då han nyligen skaffat motorsågskörkort.
– Jag har fällt runt 15 aspar på gården som blir till plank för utbyggnaden. Nu kallar jag även stället Aspudden, en liten hälsning till min tid i Stockholm, säger Peter.
– Det jag lärt mig är att det är viktigt med stockhantering, det gäller att planera väl när man inte har maskiner att lyfta med. Själva sågandet är rätt så enkelt, bara att gasa och se glad ut, säger Peter och skrattar gott.

huset-ett-gammalt-stall
Huset är ett gammalt stall som blivit en sommarstuga och nu ska renoveras till åretruntboende.

Peter sorterar bland dimensionerna i virkeshuset.

Peter pratar med Anders Mattsson från Logosol om sågteknik och vildmarkspanel.