Burkina Faso i västra Afrika är ett av jorden tio fattigaste länder. Landet behöver inte hjälp utan verktyg för att utvecklas. Ett av verktygen är en Solosåg, som nu används för att bygga ett sjukhus.

Solosågen används för att såga träd planterade för 30 år sedan.

Solosågen används för att såga träd planterade för 30 år sedan.

Ingrid och Bertil Johansson från Fjugesta har arbetat i Burkina Faso sedan 1970-talet, först som missionärer, idag genom organisationen Västafrikahjälpen. Verksamheten bygger på gåvor och ideellt arbete i Sverige.
– Varenda krona går oavkortat till Burkina Faso, säger Bertil.
För drygt 30 år sedan deltog han i ett projekt där man planterade träd av arten Melina. Träden är idag så grova att en vuxen man inte når runt dem. De är mogna att förädlas och användas för landets utveckling. För detta ändamål används en Solosåg M7, med både motorsåg och elsågaggregat.

Akuta behov

Virket används för att bygga ett sjukhus i storstaden Bobo-Dioulasso med två miljoner invånare. Där finns bara ett sjukhus med fyra operationssalar. Behovet av fler operationssalar och vårdplatser är minst sagt akut. Med svensk finansiering genom Västafrikahjälpen håller ytterligare ett sjukhus på att byggas med tre operationssalar. Själva byggnaden uppförs i natursten som huggs i närområdet.
Ett trähus skulle inte fungera beroende på termiter. Däremot tillverkas alla innertak, inredning, hyllor och mycket annat av den planterade och solosågade skogen.

Medalj av presidenten
När bygget står klart har regionen sju operationssalar. 100 kronor till sjukhusbygget räcker till 50 handhuggna byggblock.

När bygget står klart har regionen sju operationssalar. 100 kronor till sjukhusbygget räcker till 50 handhuggna byggblock.

– Sågverket illustrerar problemet i landet. Här finns välutbildade och hårt arbetande människor, men de saknar verktygen för att utveckla landet. Det är som att stå framför ett träd. Utan ett sågverk kan man inte förädla det till byggmaterial, oavsett hur välutbildad man är, säger Bertil.
För sina insatser under många belönades han och Västafrikahjälpen med en medalj av Burkina Fasos president Blaise Compaoré vid en ceremoni i huvudstaden Ouagadougou i slutet av förra året. Genom att det mesta av byggmaterialet produceras lokalt, skapas även arbetstillfällen under byggprocessen. Även små penninggåvor ger stora resultat. 100 kronor räcker till 50 byggblock i natursten. Det skapar jobb år stenhuggaren, muraren och hans hantlangare.

Vill du bidra med pengar? bankgiro 480-9711, märk talongen ”sjukhusbygge”.