När Stefan köpte ett hus från början av 1600 talet föddes intresset för byggnadsvård. Sedan inköptes ett Logosol kedjesågverk (Solosågen M5) och brädfodringen renoverades i den gamla stilen – oregelbunden bredd på fodringen.

– Det är underbart att kunna såga sig eget virke. På så sätt kan jag använda en stil som reflekterar åldern på huset. Stefan på Andersgården sågar ek, ask, ibland sälj och körsbär och annat som han kan få tag på Visingsö.
– Vi har ju den kända Visingsöeken som planterades för 200 år sen och som nu delvis får börja avverkas.

Ekarna på Visingsö planterades för flottans skeppsbyggeri. De stamkvistades nära grenkudden från när eken var ungefär 15 cm grov och fram tills den hade växt färdigt på höjden, för att bli långa och raka.
– Det blir inte mycket kvist i den planken, berättar Stefan. Byggnadsvårdintresset växte till möbelsnickeri, som innefattar bord, bänkar, skärbrädor och blomlådor av återvunnet virke från rivningshus. Solohyveln SH410 går nästan varje dag och matar ut snickerimaterial för renoveringen av husen på gården och olika träprojekt. En 250 år gammal timrad ladugård och ett hönshus som omvandlas till utställningslokal är projekt som pågår just nu.

– Under konstrundan, som är första helgen i augusti, och på skördehelgen i september kommer det 500-600 personer förbi och tittar på mina möbler, så jag behöver lite plats för dem.

Stefan har mycket spännande på gång och vi fortsätter berättelsen om honom och hans gård i höstens Nysågat.