Livet på strutsfarmen är ombytligt minst sagt. Pappa Niklas arbetsuppgifter är allt från husbygge, utfodring av djuren och att ta hand om konferensgäster. Ett sågverk från Logosol gav energi i projektet och används nu flitigt av dottern Myra.

Historien om farmen börjar 30 år tidigare då Niklas och Mona köpte ett renoveringsprojekt i den vackra byn Gerdal. Flera år lades på renovering. Sedan fick de höra talas om strutsar och blev efter ett snabbt beslut strutsbönder.
– Vi hade vanligt bondetänk, hur många djur behövs för att överleva på det? säger Niklas.

EGEN SKOG BLEV RESTAURANG

Intresset för strutsarna spred sig i byggden och snart behövdes det byggas för att kunna ta emot alla som ville komma och se på de exotiska fåglarna.
– 1997 anlitade vi två timmersnickare för att bygga restaurangbyggnaden. De använde sig av kedjesågverk från Logosol. Vi använde vår egen skog och timrade råtimmer med Dalaknut.
De började med ett café men paret insåg efter ett par år att det fanns underlag för en restaurang. Niklas mindes timmersnickarnas sågar och införskaffade därför ett eget sågverk från Logosol. Timring som byggkonstruktion valdes bort då riktiga innerväggar skulle behövas för köksdelen. Men ett hus kan ju ändå få en rustik look. Niklas riggade en anordning för att snekapa bakaved med ett kedjesågverk från Logosol och använde den som panel. Husen blev byggda och restaurangen drog folk direkt och så har det rullat på nu i snart 20 år. – Det går bättre och bättre varje år, säger Niklas.

NÄSTA GENERATION TAR VID

Kedjesågverket från Logosol finns fortfarande kvar och lever vidare i familjen genom dottern Myra, 24 år.
– Jag utbildade mig till möbelsnickare i Kramfors och jobbar mycket i trä, berättar Myra. Härom året sågade man upp en sälg som fallit i en storm och använde till snickerivirke. Med ett eget sågverk går inte mycket till spillo, menar Niklas. Myra har nu gått in som delägare i farmen och det glädjer Niklas och Mona att ha en till medarbetare.
– Strutsarna är så roliga. När man går in i hägnet för att mata, så är de alltid fram och pickar på en. Ibland händer det till och med att de busar och rycker mössan av mig, berättar Myra.
Nysågat skickar över ett gäng kepsar som back-up till Strutsfarmen i Gerdal.