Per-Olow Mattsson vid Orsasjön har jobbat med trä sedan 1970-talet och för fem år sedan började han specialtillverka rustika möbler. Två av de viktigaste ingredienserna för ett lyckat resultat är solosågen och solohyveln från Logosol. – Med dem är jag oberoende och kan ta fram precis de dimensioner jag behöver.

Orsa Mobilstugor heter företaget och började, som namnet antyder, med att bygga mobila stugor. Men ägaren Per-Olow Mattsson är nyfiken och gillar att prova nya saker för att utvecklas. Så genom åren har han även till exempel byggt småhus och timrat.

Inredning i bagarstuga

För fem år sedan byggde han en bagarstuga som också skulle inredas. Han specialbyggde då ett stort bord och så föddes idén om Rustikmöbler. Sedan dess bygger han prototyper och tar beställningar på rustika möbler.

– Vi jobbar med rustik elegans. Det rustika är det massiva och grova utförandet och det eleganta är den fina finishen.

Till sin hjälp har han en elektrisk Solosåg och en Solohyvel. Sågen har automatisk frammatning och ett extra långt svärd på 94 centimeter. Han tar virket från egen skog och jobbar med så pass grova stockar att det behövs ett långt svärd.

– De dimensioner jag vill ha finns inte på brädgården. Jag tar även fram halvkluvna stockar till timmerhus.

Solosågen kom in i Per-Olows liv av en slump. En dag ringde hans son, som bor utanför Stockholm, och berättade entusiastiskt hur en granne hade tagit ner flera stora träd och sågat upp dem med hjälp av ett portabelt sågverk. Per- Olow blev nyfiken och inte långt därefter stod en solosåg på hans skogsskifte. Några år senare kompletterade han med solohyveln och kan nu tillverka sitt eget virke, från träd till planka.

– Det som är bra med hyveln är att den sågar samtidigt så att jag får rätt dimension på en gång. Och så går det ju att göra profiler också. Det har jag bara provat lite grand än så länge, men det kan säkert bli mer framöver.

Innan han köpte produkterna tittade han bland annat på filmer på Logosols hemsida.

– De var inspirerande och det visade sig inte heller vara någon falsk marknadsföring. Jag är riktigt nöjd med maskinerna och har också hela tiden fått ett ärligt och positivt bemötande på Logosol. Det är rejält folk att ha att göra med.

Tar hand om hela stocken

Utöver sågen och hyveln har han kompletterat maskinparken med en vedklipp/klyv som förvandlar bakarna till ved. På så sätt kan han ta hand om hela stockar på en gång.

Att Per-Olow älskar trä råder ingen tvekan om. Det är ett naturligt, levande material och samtidigt utmanande att arbeta med. Det gäller att lära sig hur det fungerar, vilka spänningar som finns beroende på hur det växt och så vidare. När man lyckas får man belöningen.

– Att känna doften av virke när man precis har fått fram en fin planka från sitt eget träd, det är livskvalitet!