Stoppa in en femkrona i ena änden, ta ut trettiofem kronor i den andra. Så förklarar Tobias Eklind inköpet av en hyvel från Logosol. Att det dessutom är verkstadens roligaste verktyg att arbeta med gör bara investeringen ännu mer kostnadseffektiv.

Det tog inte många år efter att Solosågen hade introducerats innan det var dags för ännu ett steg i Logosols historiebok. Bengt-Olov Byström, företagets grundare, minns hur tankegångarna gick:
– En sågad bräda har ett begränsat användningsområde. Det krävs ytterligare steg för att höja kvaliteten och därmed värdet på brädan. Med samma tankegångar som låg bakom introduktionen av Solosågen, det vill säga att man själv skulle ha möjlighet att ta hand om och förädla de träd som växte hemma på gården genom att såga plank och bräder, introducerades Logosols första profilhyvel på världsmarknaden.

EN HYVEL FÖR HUSBEHOV

Tidigare hade en egen hyvel enbart varit förunnad de verkliga proffsen. En hyvel var stor, tung, komplicerad och dyr.

– Vår tanke var att det skulle vara precis lika snabbt och enkelt att hyvla sitt virke som att såga det, säger Bengt-Olov Byström.

Och precis så enkelt blev det. Den första hyveln som började säljas under Logosols varumärke var hanterbar, överskådlig och prisvärd. En 3-kutterhyvel för 20 000 kronor var något helt nytt i början av 90-talet. De sågade bräderna kunde nu vem som helst enkelt förvandla till panel och list. – Om Solosågen var en frälsare blev hyveln den nyckel som skulle till för att göra skogsägaren självförsörjande på virke, summerar Bengt-Olov Byström. Det blev ett otroligt lyft.

LOGOSOL PROFILHYVEL FYLLDE EN LUCKA

När vi började sälja hyvlar för 25 år sedan var en viktig kundgrupp cirkelsågsägare som driver sina företag på deltid. De var väl medvetna om behovet att förädla det sågade virket, men en stor begagnad industrihyvel med många år på nacken var det enda som fanns att köpa om man ville profilhyvla. Även om priset på en gammal industrihyvel inte var avskräckande fanns det ändå många hinder. Industrimaskinen kunde kräva betydligt större säkringar. Redan en enda reservdel kunde vara dyr eller omöjligt att få tag på. Det tar flera timmar att posta om en stor omodern hyvelmaskin. Korta postningstider är en helt avgörande egenskap för en maskin som ofta ska användas i småskalig träförädling.

– Vi fyllde ett behov och löste ett problem, konstaterar Bengt-Olov Byström. Sedan dess har vi sålt över tio tusen hyvlar över hela världen.

DEN I SÄRKLASS ROLIGASTE MASKINEN

En av dessa, en PH260 fyrkutterhyvel, står i en verkstad i Nol, utanför Göteborg. Här har Tobias Eklind lyckats kombinera ett livslångt intresse för skog och trä med en passionerad förtjusning i verktyg och fotografi. På sociala medier driver han Project of the day med tiotusentals följare över hela världen.

– Jag lägger upp filmer om sågverk och träbearbetning där jag så objektivt det är möjligt berättar hur de fungerar, förklarar han. Att det finns en hyvel i maskinsamlingen är ingen slump. Förutom att Tobias ser hyveln som det i särklass roligaste verktyget att arbeta med, utgör den också nästa steg i förädlingen av det virke han sågar.

– Det är först med hyveln man kan börja tjäna pengar, konstaterar han. Jämfört med råsågat virke ökar värdet mellan fem och tio gånger när det hyvlas.
Har man då, i likhet med Tobias, egen skog och ett gammalt hus i stort behov av renovering kan men spara stora belopp genom att själv ta fram panel, foder och lister. ”Inget krångligt alls” försäkrar han.

– Många som har ett litet sågverk kan också hyvla virket, även om det bara ska användas som byggreglar, menar Tobias.

Själv har han långt gångna planer på att utöka sitt företag genom att erbjuda sig att ta fram unika lister till stadsbor i färd med att renovera sina gamla lägenheter i centrala Göteborg. Med Logosols profilhyvlar, oavsett vilken modell, är det alltid enkelt att snabbt ställa in hyveln för en viss profil. Det blir lönsamt att hyvla mycket små serier, oavsett om råvaran köps färdigsågad eller om man själv sågar den.

– Dessutom, tillägger Tobias, har hyvlarna ett förvånansvärt högt andrahandsvärde. Väljer man att sälja får man tillbaka en stor del av vad man lagt ut.

Text: Mats Wigardt