På 1700-talet kunde man tillverka fönster. Det fick per Blomqvist i Brösarp se med egna ögon när han renoverade gamla fönster i kärnfura som bara behövde skrapas och målas om. Idag nytillverkar han likadana fönster av prima stamblock.
Per Blomqvist arbetade tidigare som programmerare och datakonsult. Vid millennieskiftet blev han överdoserad av den då så omskrivna millenniebuggen, som påstods kunna orsaka allt från tysta telefoner till störtade flygplan.
– Vi var sex man som satt i ett rum under ett år och gick igenom och skrev om gamla program, minns Per.
Sedan bestämde han sig för att byta inriktning och syssla med något han verkligen brinner för, renovering av gamla hus. Han gick en utbildning till fönsterhantverkare och startade eget företag inom fönsterrenovering och byggnadsvård.
Jämnåriga med Linné
Med dagens yrkesuppdelning krävs en handfull olika hantverkare för att renovera och sätta in fönster. Det är snickare, glasmästare, målare och plåtslagare. En fönsterhantverkare är utbildad för att klara allt.
Hemorten Brösarp med sina berömda backar är porten från norr till Österlen. I området finns många gamla trähus och en köpstark grupp av sommargäster och pensionärer med intresse att vårda sina hus.
– Ett av våra uppdrag var att renovera fönstren i ett säteri som Linnè besökte under sin skånska resa. Fönsterkarmarna var från 1740 och bågarna utbytta 1910. Det mesta var i perfekt skick, berättar Per.
Lika bra som nya
Senare tiders forskning vid bland annat Lunds tekniska högskola visar att gamla tiders fönster med innerfönster och bred luftspalt isolerar bra. Välbyggda fönster med rätt utförd tätning kan faktiskt konkurrera med moderna treglasfönster.
Därför började Per nytillverka fönster i gammal modell. De blir allt mer efterfrågade, både vid renovering och för nybyggen. Efterfrågan gjorde att han för några år sedan växlade upp till aktiebolag, OscarsHus AB, och började anställa personal. Han har idag en målare anställd på heltid och ytterligare två på timmar.
Nytillverkningen ställde högre krav på maskinparken. Hobbymaskinerna ersattes för drygt ett år sedan av Logosols rikt- och planhyvel H410 samt vertikalfräsen MF30.
– Det krävs bra maskiner för att tillverka fönster, eftersom man använder kärnfura som är tuffare att bearbeta, förklarar Per som är nöjd med både maskinernas kvalitet och prislappen.
OscarsHus använder enbart kärnvirke från stamblock till fönster. Stamblock är utvalda rotstockar av allra högsta kvalitet, med hög andel kärna när det handlar om fura. Kärnveden är impregnerad av naturen.
– Vi renoverade nyligen fönstren i ett hus som stått tomt och kallt sedan 1975. Det fanns inte en färgflaga kvar, men det mesta gick att använda, säger Per.
Målarfärg och glas
För att tillverka hållbara och vackra fönster krävs mer än bra virke och bra maskiner. Det är ett precisionshantverk och för att dra nytta av kärnfurans fördelar, så rekommenderar Per att man använder linoljefärg. Varför? För att linoljefärg åldras utifrån och in. När ytan börjar krita är det dags att måla om. När plastfärg börjar spricka så kan det vara för sent.
Till fönster på gammalt vis hör även riktigt munblåst glas, vilket fortfarande nytillverkas. Det finns även maskinproducerat kulturglas, som har liknande egenskaper. Det lätt vågiga glaset gör att ljuset bryta, vilket sprider ljuset bättre inomhus och ger huset liv från utsidan.
Per Blomqvist driver även en byggnadsvårdsbutik i Brösarp, med rätt sorts färger, handtryckta tapeter, beslag i gammal stil och mycket annat. Båda verksamheterna presenteras på hemsida www.oscarshus.se.