När Carl-Gustav Frank hade så­gat upp ved för tre vintrar låg det fortfarande över 50 stockar kvar hemma på släktgården i Sjulsbo utanför Ockelbo.

– Stockarna kom från ett antal vindfällen och toppbrott. För ett år sedan vid jul föll ju en hel del omkull i stormarna. Det som skogsbolaget inte ville ta hand om tog jag hem, men jag kunde ju inte gärna göra ved av allt. Det blir alldeles för mycket ved, säger Carl-Gustav Frank, som började söka efter begagnade sågverk på Blocket.

– Det var inte så lätt att hitta, och när något dök upp blev det sålt direkt. Sen fick jag hem ett utskick från Logosol om nya Farmer’s Sawmill. Priset var helt rätt, faktiskt billigare än det som sålts begagnat på Blocket.

Imponerande sågresultat

Beställningen gjordes efter ett besök på Logosols kontor i april. Sågverkspaketet med Farmer’s Sawmill och en Stihl MS660 anlände till Sjulsbo lagom till helgen efter midsommar, exakt på utlovat leveransdatum.

– Jag började med att övningssåga upp några bedrövliga stockar som egentligen var tänkta till ved. Men när jag fick bort bakarna blev jag jätteimpad. Virket var riktigt fint, och av mina första sågade plank byggde jag några hyllor till gården.

Större byggprojekt

Under sommaren förvandlade CarlGustav Frank de 50 stockarna till en virkeshög med över 300 plank och brädor. Till våren väntar större byggprojekt.

– Nu när jag har virke har jag börjat fundera. Det är mycket som kan bli gjort som annars skulle förbli ogjort.

Exempel på planerade projekt är ett garage till husbilen och renovering av några lador som hör till gården.

– Det kändes fantastiskt att få bra sågresultat direkt. För 15 år sedan fick jag hjälp att såga upp några träd av en granne som hade en Solosåg, så jag visste på ett ungefär hur det fungerade även om jag aldrig provat själv.

Ta sågverket till skogen

Som nybliven sågverksägare tog sig Carl-Gustav Frank an uppgiften som en äkta konstruktör.

– Jag förberedde mig genom att läsa instruktionsboken noga och ställa in varje millimeter rätt när jag monterade ihop sågverket. Det blev några inspirerande filmer på YouTube också, innan jag satte igång. Inför köpet övervägde han först en elsåg med matning, men till sist blev det motorsåg modell större.

– Hittills har jag sågat hemma på gården, men tanken är att jag ska kunna ta sågverket till skogen. Jag har några stockar kvar därute, vi får väl se om jag hinner med efter älgjakten, säger Carl-Gustav Frank.