Bosse Rappne är snickare i grunden och självlärd trädgårdsmästare. Han växte upp på Ulriksdal i Solna där föräldrarna drev slottsträdgården. – Träden här i parken är heliga för mig. Här finns ekar som är över 500 år gamla, säger Bosse Rappne som tog över föräldrarnas livsarv 1985.

– I början drev jag en handelsträdgård, men under 90-talets lågkonjunktur fick jag tänka om. Jag insåg att jag inte skulle överleva inom trädgårdsbranchen och bestämde mig för att jag jobbade i upplevelseindustrin, med trädgård som verktyg. Då faller det sig naturligt att hela tiden stärka utflyktsmålet och ge besökarna en orsak att komma tillbaka, säger Bosse Rappne.

Ett starkt varumärke

Idag är Ulriksdals slottsträdgård ett starkt varumärke och ett uppskattat besökmål. Den ursprungliga verksamheten har kompletterats med bland annat café, butik, konferenser och kurserverksamhet inom trädgårdsdesign. – Man kan säga att vi är en gammaldags handelsträdgård fast i lite uppblåst format. Och det är väl det som är lite grejen med Ulriksdal, att vi gör allting själva. Vi bygger och vi bakar och vi odlar allt från grunden, säger Bosse Rappne.

Naturligt material

Under åren har han medverkat i en rad TVprogram. Som trädgårdsdesigner utgår han gärna från de färger och former som redan finns på plats. Naturligt material får gärna leva kvar, det gäller i synnerhet trä och då blir träförädling ett viktigt verktyg för att motivera förändringar. – Det sitter ofta hårt i hjärtat för husägaren att fälla ett träd som växt ur sin plats, men kan man göra om det här trädet till en bänk eller en trädgårdsgång så får ju trädet leva kvar i trädgården och det ökar stoltheten över det egna paradiset, säger Bosse Rappne. I slottsträdgården fälls inga träd för att de blivit för stora, men det händer ibland att det faller ned rätt kraftiga grenar som mer liknar stockar. – Det är ju gratis byggmaterial som blir hur fint som helst när man använder det i trädgården. Jag brukar cykla runt och kolla när det blåst lite extra. Det är härligt, säger Bosse Rappne, som lånat Logosol-sågverket Farmer’s Sawmill från TVkollegan Björn Christiernsson för att kunna såga fram egna plank och brädor. Det första sågprojektet i slottsträdgården blev en bänk i visningsträdgården Solgropen. Virket kom från en gren som fallit ned från en rejäl lind. – Vi har behållit vankanten och bara gjort en enkel ytbehandling för att behålla den naturliga träkänslan, berättar Bosse Rappne.

Trädgårdsgångar i ek

Farmer’s Sawmill kommer att få fler uppdrag i slottsträdgården framöver. Ekgrenar ska sågas upp till trädgårdsgångar och i verksamheten behövs det alltid virke till nybygge och renoveringar. – Det här sågverket är hur bra som helst, jag förstod direkt hur allt fungerade och vi kunde snabbt komma igång, berättar Rober Mosson som arbetar som tekniker på Ulriksdals slottsträdgård.

TIPS! Besök Ulriksdals slottsträdgård på webben: www.rappne.nu