En av toppstockarna på den jättelika Coloradogranen vid Årås säteri, som Nysågat berättade om förra året, har förädlats och placerats på sin stubbe i herrgårdsparken. Skulpturen föreställer en av godsets tidigare ägare, friherrinnan Beata von Yxkull.

Skulpturen av Beata har framställts av den isländska träkonstnären Asgeir Asgeirsson. Han bor ett par mil från Årås och idéen om ett konstverk väcktes förra sommaren när han kom förbi för att hämta en av jätteplankorna som kunde sågas fram med hjälp från Logosol.

Beata von Yxkull på sin stubbe i Åråsparken.

– Vi är glada och tacksamma för Asgeirs engagerade arbete. Förutom en spännande skulptur mitt i parken är detta ett sätt att hedra en av godsets många kvinnor. Även om Beata von Yxkull tillbringade den mesta tiden på Pintorp så hade hon stort engagemang för Årås. Detta avspeglas bland annat i Kölingareds kyrka där hennes vapensköld finns på altaruppsatsen, sade bygdegårdsföreningens ordförande Jens Böhn när skulpturen avtäcktes.

Beata von Yxkull levde åren 1618-1667 och var gift med riksrådet Erik Karlsson Gyllenstierna. Makarna ägde flera gods däribland Årås i Kölingared. Efter makens död övertog hon ansvaret för godsen och tillbringade då sin huvudsakliga tid på Pintorp, nuvarande Eriksbergs slott i Södermanland.

Läs artikeln från förra året här