Äkta träkänsla får du bara med ett massivt trägolv … Ändspontning öppnar nya möjligheter för trägolv. Det visar golvtillverkning och golvläggning hos Logosol.

I våras presenterade Logosol ett anhåll för ändfräsning i Logosol MF30. Utrustningen gör det möjligt att tillverka tunna reparationsgolv i korta längder.
– Anhållet ger ett repeterbart resultat på varenda bräda, säger Logosols produktchef Mattias Byström.
Han testade utrustningen för ett nytt trägolv när han inredde barnkammare till sin och hustrun Annas nyfödda dotter Stella. Golvet är nu inlagt och vitlaserat.
Golvbrädorna är av gran, 13 mm i längder mellan 0,5 och 1 meter. Bräderna är lagda i mönster. Resultatet talar för sig själv, passningen är perfekt i alla riktningar.
Det här typen av massiva trägolv kostar en rejäl slant, vilket gör det intressant att tillverka både för eget bruk och försäljning.
Det finns även logistiska fördelar. Du kan sälja golv från lager, i längder som kan transporteras i en personbil. Inläggningen blir också enkel, näst intill klick-golv. Till det kommer att korta längder gör det möjligt att tillverka golv av ”skräpvirke” och skapa mönster. Ett golv av äppelträ är nu fullt möjligt.
Logosols anhåll bygger på att vertikalfräsen har en släde rörlig i sidled. Det har multifräsen MF30. På släden bultas ett anhåll fast där virket spänns fast. I anhållet sätt en 2 x 2” regel och i änden av den monteras en liten hylla som håller upp virket.
För grövre dimensioner krävs även ett sidoanhåll för att virket ska sitta fast ordentligt under fräsningen.
Med anhållen och de särskilda frässtålen monterade, fräser man två tiljor åt gången. Fasthållningen sker med snabbtvingar och det tar inte särskilt lång tid att ändfräsa golv till ett helt rum.

tragolv_202 golv_202 tragolv_mattias_475