Logosol har på några år ställt om verksamheten för att öka tryggheten för dig som kund. Vi har nu en egen sågverk- och hyvelfabrik i Härnösand samt stora lager för att vara en riktigt bra och stabil leverantör.

Efterfrågan på sågverk och hyvlar från Logosol har fördubblats de senaste två åren. Fler och fler ser ekonomiska fördelar med att bli självförsörjande på eget byggvirke. Många inser att ett eget sågverk är en trygg investering. Snitt för snitt tjänar du igen ditt sågverk och när den sågade brädan åker igenom en hyvel snabbar du på intjänandet ytterligare.

Vi uppfinner, bygger och skickar din maskin från vårt huvudkontor i Härnösand och på så sätt blir vi alltmer oberoende av omvärlden. Med en egen fabrik har vi haft bra leveranstider jämfört med våra konkurrenter och vi jobbar dagligen på att bli ännu bättre.
De produkter som inte passar in i våra hårda krav på kvalité, tillgänglighet och kundnytta har vi skalat bort. Med fokus på ett fåtal produkter som är noga utvalda för att passa vår målgrupp blir vi hela tiden bättre på det vi gör.

Ditt sågverk från Logosol skapar värde och glädje i generationer. I en värld där byggvirke plötsligt kan ta slut på bygghandeln och priser som höjs och sänks från dag till dag är ett eget sågverk en smart investering. Du har tryggat din tillgång till riktigt bra byggvirke nu och för överskådlig tid framöver.

Räkna ut vad du tjänar på att såga eget virke!

Det är lönsamt att såga själv och om du sågar till ett byggprojekt tjänar du nästan alltid igen ditt sågverk.

Du sågar ungefär två kubikmeter blandat virke per dag med kedjesågverk F2 och F2+ och ännu mer med ett bandsågverk. Räkna med minst 50 % sågutbyte. Det innebär att du behöver ca fyra kubikmeter timmer per dag. Det är svårt att beräkna råvarukostnaden eftersom den är så beroende av hur timret anskaffas, men räkna med 500 kr per kubikmeter. Då får du en råvarukostnad på 2000 kr.

Vad det kostar att såga två kubikmeter virke beror framför allt på vilka volymer virke du sågar. Vad gäller livslängden på ett sågverk från Logosol kan du räkna med en mycket lång tid. Logosol startade sin verksamhet för över 30 år sedan. Vi har fortfarande kontakt med kunder som köpt sitt sågverk tidigt i Logosols historia och som sågar för fullt.

I det här exemplet räknar vi med 500 kr per kubikmeter sågat virke för avskrivningar, skärutrustning, olja, bensin eller el.

Två kubikmeter sågat virke kostar idag i bygghandeln (oktober 2022) mellan 12000 kr och 16000 kr per kubikmeter.

Med dessa siffror kan man göra följande uträkning.

Råvarukostnad: 2000 kr för 4 kubikmeter virke ger 2 kubikmeter sågat virke.

Övriga driftkostnader: 500 kr x 2 = 1000 kr för 2 kubikmeter sågat virke.

Detta innebär att du tjänar minst 12000 kr – 3000 kr = 9000 kr för en dags arbete och 2 kubikmeter med högkvalitativt byggvirke.

Nästan oavsett vilka värden som sätts in för driftkostnader, kostnader för timmer och investeringen av ett sågverk blir det oerhört lönsamt. Kalkylen visar att din dagsförtjänst blir imponerande. Det framgår också att det blir en bra förtjänst även om du köper timmer för att såga.