Det är många som drömmer om att försörja sig på småskalig träförädling. Men vad är nyckeln till ett framgångsrikt företagande?
– Att våga ta betalt, anpassa sortimentet till efterfrågan och göra så bra jobb att kunderna kommer tillbaka, säger Tonny Kristiansson som hyvlade fram ett jobb till sonen.
Tonny Kristiansson är pensionär, har genomgått en stor hjärtoperation och dessutom brutit ryggen. Idag driver han ett hyvleri tillsammans med sonen Jan-Erik.
Solohyvel smidigare än byggsåg
Allt började när Tonny och hustrun Eva köpte en skogsgård i Bergvik utanför Söderhamn. Gården behövde renoveras. De ägde sedan tidigare en Solosåg och nu fick sågen sällskap av lilla Solohyveln. Den gjorde stor nytta vid hyvling för eget bruk, men ryktet om de specialtillverkade listerna spred sig och så blev hyvelmaskinen för liten. Nästa steg blev Logosols fyrkutterhyvel PH260. Solohyveln fick vara kvar för att dimensionera virket inför hyvlingen.
– Jag har en byggsåg, men det är smidigare att klyva på Solohyveln, förklarar Tonny.
Beställning på 1500 meter list
Verksamheten svällde snabbt till en liten firma med namnet Vedmyra Trä. En av kunderna var ett byggvaruhus som köpte speciallister. En annan kund var ett byggföretag som renoverade ett K-märkt hus i Uppsala.
– De kom hit och tittade och tyckte att det blev dyrt, men sedan kom en beställning på 1500 meter list på ett brevpapper med sigill. De blev nöjda och gjorde även efterbeställningar, minns Tonny.
När firman hade tagit fart, gjordes ett mindre trevligt fynd vid en läkarundersökning. Hjärtat var farligt nära en infarkt och följden blev en bypass-operation. Sedan startade hyvlandet igen, i större omfattning än tidigare. Nu räckte inte Solosågen till, utan Tonny började köpa virke från stora sågverk i regionen.
– Vi beställer en fullastad bil med släp varje vår och hyvlar mellan 80 och 100 kubikmeter om året, berättar Tonny.
Hyvlar fasadbräder
Största volymen är klädselbrädor. Det går åt ett par tusen löpmeter per hus och hittills i år har Verkmyra Trå levererat fasad till två hus. Det hade blivit mer om det inte vore för att Tonny förra hösten året föll så illa att han förstörde en ryggkota. Det blev komplikationer och först i somras var han i så pass bra skick att han kunde börja hyvla igen. Numera jobbar sonen Jan-Erik i hyvleriet. Han gör mer än hjälper sin far, tillsammans har de skapat ett arbetstillfälle i en byggd med hög ungdomsarbetslöshet!