Efter att ha haft svåra problem med ryggen i många år fick Jörgen Essebro en dag hjälp så att han kunde börja jobba igen. Han bestämde sig då för att hjälpa sin dotter och hennes man med att timra ett nytt hus. 2 200 arbetstimmar och 140 furor senare var stommen färdig. – Jag är glad över att ha kunnat genomföra hela projektet. Det känns som om jag fått livet tillbaka, säger Jörgen. 

 

 

Det var i november i fjol som familjen Stone, Peter och Linnea och deras två barn, kunde flytta in i sitt nya hus i Mullhyttan, sydväst om Örebro. Då hade det gått nästan sex år sedan byggstarten. Och fortfarande doftar det gott av färskt virke, ved och linolja.

– Det är i högsta grad ett familjeprojekt, konstaterar Jörgen Essebro när vi slagit oss ner runt bordet. Alla har varit delaktiga och dragit sitt strå till den gemensamma stacken.

Jörgen är rörmokare och jordbrukare och har vuxit upp i grannhuset. Hans morfar och mormor kom till byn 1920, hans mamma är uppvuxen här och hans syster bor i närheten. Och nu bor även dottern Linnea här med familj. Det var när Peter och Linnea 2009 hade vuxit ur sitt tidigare boende som tanken på att bygga nytt väcktes. Jörgen hade tidigare renoverat hus och byggt maskinhall och fårhus. Och som rörmokare hade han deltagit i flera husbyggen från grunden.

En annan anledning var Jörgens ryggproblem. Eller snarare att han hade blivit bra och kunnat kliva upp från soffan igen.

– Husbygget var min revansch på kroppen.

INSPIRERANDE TIMRINGSKURS

Linnea tog fram alla bygglovshandlingar och ritningar, och Peters pappa, som är arkitekt, bistod med råd och tips. Huset för tankarna till ett mellanting mellan bergsmansgård och parstuga, byggd i två våningar, 105 kvadratmeter per våningsplan, med högt i tak. En timringskurs i Härnösand 2010 gav Jörgen och Peter känsla för hantverket och en kunskapsmässig grund att stå på, och maskiner från Logosol borgade för att bygget inte skulle lida brist på virke.

– Jag har säkert ett dussin maskiner från Logosol, berätttar Jörgen. Från kedjesågverk och timmerfräs till hyvlar, kantverk och spånfläkt. För mig är det viktigt att kunna arbeta med rak rygg.

Efter att ha rivit en lada som stod på platsen kunde grunden för det nya huset läggas. Sammantaget 140 furor har fällts och körts hem från egen mark.

Stockarna är i snitt 15 meter långa, och upp till 25 centimeter i diameter under bark i toppen. Man har använt raka, likformade stockar, inte kilformiga som är den gängse formen på en stock när man timrar hus. Genom att timra färskt har materialet fått mer liv.

– Jag har alltid haft med mig ritningen i skogen för att kunna avgöra vilka träd jag skulle avverka för att kunna utnyttja stocken optimalt. Byggprojektet har engagerat hela familjen. Alla har hjälpts åt, med allt: att borra hål för dymlingarna, lägga på mossa, få stocken på plats, laga mat.

– Det har blivit väldigt lite spill, säger Jörgen. Och vi har satt dymlingarna på 90 centimeters avstånd för att få stadga. Man har arbetat utan deadline, sex dagar i veckan, men bara under barmarkstiden och när det inte regnat. Söndagarna har ägnats åt att tänka och planera. Svårast var när en stock höll på att vrida sig ur timringen. För att undvika att riva väggen skivade Jörgen upp stocken med sticksåg så att fibrerna skars av.

– Utmanande och spännande, sammanfattar Jörgen hela projektet. Fantastiskt att få vara med hela vägen, från grundläggning till de översta tegelstenarna på skorstenen. Till och med byggställningarna har vi gjort själva.

HYVLADE TRÄDETALJER

Många frågetecken har kunnat rätas ut under vägen. Som den fina vedeldade köksspisen från en skola i Arboga som hittades på Blocket. Eller de begagnade spegeldörrarna från Frövi.

– Vi har också jobbat mycket med att få till alla innerväggar så att de kan röra sig utan att foder och lister påverkas, säger Jörgen. Och att täta ordentligt mellan ångbroms och vägg. Dessutom har vi fräst ett spår i alla väggreglar så att de kan röra sig upp och ner men är stabila åt alla andra håll.

Dymlingar och alla foder, dörrkarmar och lister har man tillverkat själva, på en PH260 fyrkutterhyvel. Och av restmaterial från stockarna har man tagit fram golvbräder, trappräcke och golvlister.

Som den uppfinnare han är visar Jörgen också gärna hur innerväggarna är infrästa i ytterväggen med en dold knut så att man slipper kalldrag och röta. I en särskild sågjigg från Kanada, som han köpt på Logosol och själv modifierat, sågar han alla knutar med motorsåg.

– Jag använder hellre motorsåg än yxa, medger Jörgen.
Följ bygget på: etthusskadetbli.blogspot.se

 

FAKTA • HUSBYGGET I SIFFROR

TIMMERÅTGÅNG
57 meter stock per varv,
27 varv ger 1 540 meter plus gavelspetsar.
= totalt 1 640 meter.
Cirka 140 furor, med 35 lass från skogen

TIDÅTGÅNG
140 timmar i skogen
440 timmar vid såg och fräs
1 640 timmars timring
= totalt 2 200 timmar för husstommen