Nu byggs det i den gamla husfabriken i Sidensjö igen. Lokalerna användes tidigare av småhustillverkaren Sidensjöhus, idag är det timmermannen Marcus Lindgren som står för byggandet. Med enpassion för traditionellt hantverk och trä som byggmaterial driver han företaget Träkultur.

Hjärtat i maskinparken är tre sammankopplade Farmer’s Sawmill med elsåg.
– Det blir ett stationärt sågverk med en bänk på 12 meter, men jag klarar längder upp till 11,5 meter med stor precision, säger Marcus Lindgren.

Bandkniv istället för fräs

När Nysågat kommer på besök är han i full gång med att såga ett rejält stocklass. På orderlistan står ett garage och en gäststuga som ska timras. Inga fräsar används i bearbetningen av stockarna. Här är det bandkniv som gäller.

– Jag vill att stockarna ska få behålla sin charm, säger Marcus Lindgren, som helst timrar med enkelhaksknut när han bygger nytt eller lär ut hantverket på kurs.

Enkelhaksknuten är vanligt förekommande i Ångermanland och har raka sidor med hak på insidan.

– Knuten är en del av vårt kulturarv och därför känns det bra att föra kunskapen vidare. Jag har hittat byggtekniken i hus från 1600-talet och framåt. Att bygga och reparera timmerhus är en stor del av verksamheten.

– Hållbart byggande är viktigt för mig. Det är klokt att laga, det kräver mindre resurser än att bygga nytt. Och att bygga i timmer är klimatsmart eftersom det bidrar till minimala utsläpp av växthusgaser, säger Marcus Lindgren.

En bra affär

Vid sidan av timmerhusproduktionen tillverkar han även golv, tak och trälister efter kundens önskemål. Förutom sågverket finns en fyrkutterhyvel PH260 och ett kantverk från Logosol i maskinparken.

– Jag köpte alla makiner på samma gång med investeringsstöd. Här uppe i glesbygden är det upp till 50% så det blev en bra affär, säger Marcus Lindgren, som även kunnat anställa en person på heltid i sin timmerhusfabrik.[td_block_text_with_title custom_title=”FAKTA • SPECIALSTÅL FRÅN LOGOSOL”]Genom åren har Logosol återskapat oräkneliga lister och paneler på uppdrag av våra hyvelkunder. De flesta beställare har en fyrkutterhyvel och vill återskapa en gammal träprofil för egen renovering eller på uppdrag från en kund. Så här gör du: ladda ned beställningssedeln som finns på sidan för nedladdning på Logosols hemsida. Gör en egen skiss eller ritning med tydliga mått. Skicka gärna med en mindre provbit på träprofilen. Om du behöver hjälp så är det bara att kontakta oss! Telefon: 0611-182 85 | E-post: info@logosol.se[/td_block_text_with_title]