– Fura luktar gott. Björk är bra att skära i, liksom asp även om det sliter på verktygen, säger finsnickaren Karin Jacobsson som liksom sina gustavianska föregångare bygger kungliga möbler med svenska träslag. De senaste tio åren har hon specialiserat sig på att tillverka och laga möbler enligt gammaldags hantverkstradition. kunderna finns över hela Sverige och från och med årsskiftet delar hon lokal och maskinpark med två egenföretagare inom samma bransch.
Under 1700-talet blomstrade möbelkonsten i Sverige, först i kurvig rokoko och senare i stram gustaviansk klassicism. Hantverkarna var skickliga och formspråket elegant. Gustavianska möbler förknippas traditionellt med herrgårdar och slott, men enligt Karin Jacobsson passar hennes möbler lika bra i vanliga hus och lägenheter.
– När jag tittar på en gammal möbel försöker jag förstå hur den är tillverkad. Sedan använder jag samma teknik och material, berättar hon.
Maskinpark på hjul
Från och med årsskiftet drivs verksamheten i nya lokaler strax norr om Härnösand.
– Vi flyttade in den sista december, men inredningen av lokalen har fått vänta eftersom vi haft så många uppdrag. Kunderna måste ju komma först, säger Karin, som bygger upp den gemensamma snickeriverkstaden tillsammans med Tommie Johnsson och Cecilia Berlin.
Bland verktyg, sågspån och träplankor i olika dimensioner pågår flera projekt. Ett måttbeställt kök och en bardisk till en restaurang växer fram samtidigt som en stor virkeshög väntar på hyvling.
– Det är tur att hela maskinparken är på hjul, konstaterar Tommie, som ser fram emot att få upp spånsugar, rör och kablar från golvet.
Det senaste inköpet är en riktoch planhyvel från Logosol, modell H410.
– Den är jag otroligt nöjd med. Maskinen har redan gjort stor nytta eftersom den klarar att hyvla riktigt breda ämnen, säger Karin.
– En annan fördel är det stabila sidanhållet som gör arbetet enkelt och säkert, säger Cecilia Berlin, som tidigare var anställd av Karin men nu också startat eget.
Kunskapslyft i träteknik
Innan Tommie Johnsson startade det egna hyvleriet jobbade han på Logosol. Karin Jacobsson jobbade tidigare inom omsorgen och det var när en grupp på dagcentret sysslade med träslöjd som hon upptäckte materialets möjligheter. Via kunskapslyftet utbildade hon sig i träteknik och gustavianskt möbelhantverk.
– Jag mår så otroligt bra av att skapa med händerna. När jag kommer hit på morgonen tar jag på mig hörselkåporna och går in i min egen värld. När jag kommer hem på kvällen är jag trött i kroppen, men ren i huvudet. Jobbet inom omsorgen var givande, men då var jag trött både fysiskt och psykiskt när dagen var slut, säger Karin.
Karins gustavianska möbler innehåller varken skruv eller spik och kan ärvas i generationer. Hon arbetar även med byggnadsvård och tillverkning av traditionsenliga fönster och dörrar. Bland kunderna finns både privatpersoner, företag, museer och kyrkor.
– Varje uppdrag är unikt, vilket är en del av charmen. Min dröm är att skapa en egen möbelkollektion. Jag skulle vilja kombinera den moderna compact living-stilen med skönheten i den gustavianska stilen, säger Karin.