Högt uppe i de schweiziska alperna i kantonen Uri kan du ibland se ett sågverk flyga mellan bergstopparna. Matthias Friedrich erbjuder markägarna i de oåtkomliga områderna en möjlighet att kunna förädla sin egen skog på plats.

Cirka 20 procent av marken i den högalpina zonen är privatägda och de alpina jordbrukarna omges av ett överflöd av värdefullt byggmaterial som lärk, gran och tall. Men att transportera stockar genom den branta terrängen är väldigt svårt och att få tillgång till sågverken nere i dalarna är både tidskrävande och dyrt.
– Det är oftast billigare för alpina bönder att köpa importerat virke än att förädla sin egen skog, säger Matthias.
– Något måste göras så att vi inte kastar bort värdefullt virke eller bara bränner det. Det material vi har här på plats behöver vi också här, konstaterade Matthias.

EN BUSNIESS PÅ HÖG HÖJD!

Med denna idé gick Matthias samman med helikopterföretaget Heliswiss och detta samarbete gjorde det möjligt att transportera bandsågverket B1001 från en alpstuga till en annan. I kantonen Uri sågas nu brädor, balkar, fasader och takkonstruktioner på alpgårdarna där de behövs. Och Matthias har hittat sig en lönsam nisch. Kanske spelade också Coronakrisen in framgången, då många försöker minska beroendet av importerat material och istället ta vara på naturens resurser och använda dem. I en jämförelse mellan de olika tillverkarna av sågverksband valde Matthias B1001-modellen från Logosol bland annat för dess fördelaktig låga vikt med sina 960 kilo.

ETT FLYGANDE SÅGVERK!

– B1001 har en idealvikt för transport, förklarar Matthias. Sågen är surrad med bärremmar vid fyra punkter och även i mitten i två extra öglor så att den inte börjar rotera i luften.
– Varje minut under flygningen kostar kunden 40 franc, (€ 37). Det lönar sig bara för om man har ett sågjobb som pågår i flera dagar, säger Matthias.

Bandsågen flyger vidare till nästa alpstuga
Bandsågen B1001 lyfter och flyger vidare till nästa alpstuga och nya sågprojekt.

TEAMWORK GJORDE DET MÖJLIGT

– För mig är det här nya projektet en ytterligare del i mitt arbete som allt i allo, så att jag aldrig behöver gå i pension, säger schweizaren med en blinkning. Hans fru Anita svarar med glimten i ögat:
– Han kommer att dö med en hammare i handen.
Matthias bor med henne i ett litet hus i kantonen Uri på 1300 meters höjd. Samarbetet dem emellan är avgörande för framgångarna. Matthias ler och säger:
– Min fru stöttar mig och ger mig den nödvändiga drivkraften jag behöver, det är ovärderligt!

Matthias Friedrich (vänster) med två medhjälpare från Heliswiss förbereder för flygningen med Logosol B1001.
Matthias Friedrich (vänster) med två medhjälpare från
Heliswiss förbereder för flygningen med Logosol B1001.
Bärremmarna fästs med en central rem så att bandsågen inte roterar i luften.
Bärremmarna fästs med en central rem så att bandsågen inte roterar i luften.
B1001 Bandsågverk
B1001 är Logosols största bandsågverk. Modellen är svensktillverkad och erbjuder en revolutionerande design. Hela 1001 mm grova stockar kan hanteras på sågverket. Med en unik inställning av såghuvudet sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika exakt varje gång.
Läs mer här >>