Dagarna räcker inte till för Anders Assarsson som driver Svenshults Såg. Trots att den största varianten av Logosol Låks ramsåg går för fullt och grannarna hjälper till. Nu ska ramsågverket automatiseras, med hjälp av en stor cirkelsåg.
Anders är tredje generationen på gården. Hans farfar köpte fastigheten 1906. Då fanns inte ett fullvuxet träd så långt ögat räckte, bara nyplanterad skog som idag vuxit till grov barrskog.
Sågverket startades på 1950-talet av Anders pappa. Det som sågades blev till emballage, bland annat grönsakslådor. När Anders tog över verksamheten väcktes den gamla sågbänken till liv och fram till 2004 tillverkade Anders även emballage. Men efterfrågan på byggmaterial ökade så mycket att han investerade i en Logosol Låks 500 ramsåg och en Logosol PH260 panelhyvel. Sågbänken fick vara kvar för att producera block till ramsågen, men sjunger nu på sista versen.
– Efterfrågan har ökat så mycket att jag inte hinner med. Jag köper in allt mer sågat virke, men marginalen är sämre på det jag köper jämfört med när jag sågar själv, konstaterar Anders.
Nu gör han en rejäl investering. Ramsågverket från Logosol blir kvar och ska automatiseras. Ett nytt såghus står färdigt och där håller ett cirkelsågverk av största modellen på att installeras. Det är utrustat med kantverk och all tänkbar automatik.
Matar ramsåg och hyvel
Cirkelsågen ska automatiskt mata ramsågen med block. Medan blocket sågas, ska Anders såga andra dimensioner med cirkelsågen. På så sätt får han två produktionsflöden och betydligt högre kapacitet, utan att behöva anställa någon.
När han nu investerar så mycket och satsar på ett cirkelsågverk av industriell storlek, varför behåller han ramsågen?
– Precisionen och sågytan är oslagbar. Kunderna accepterar inte den råa ytan från en cirkelsåg, svarar Anders.
Han har några produkter i sortimentet, som kräver ramsågning. En av dem är fasadbräder med två råytor och hyvlade kanter. Det uppskattas av byggare som kan vända bräderna hur som helst och ändå få en målningsvänlig yta utåt.