När Hans Goine kliver in i Logosols butik i Härnösand har han precis 41 dagar kvar till pensionen. Han ska hämta ut den Solosåg han har beställt. Nu byter han livet som byråkrat till en aktiv pensionärstillvaro med eget sågverk. ”Jag var inte svår att övertala” försäkrar Hans.
Hans Goine har i hela sitt liv varit intresserad av att snickra. Den tunga lukten av färskt virke, luft mättad av trädamm och sågspån, känslan i händerna av ett nyslipat trästycke format ur ett levande material, allt detta har ständigt lockat och fascinerat. I betydligt yngre år byggde Hans Goine klassiska gitarrer med tunna lock av tätvuxen gran. Och han har väl lagt ner någon timme då och då på att renovera och bygga nytt. Men mycket mer än så har det inte blivit. Istället för att arbeta med händerna i ett material han alltid värdesatt har han ägnat sitt yrkesliv åt byråkrati och forskning. Och inget fel i det, men lusten till trä har han inte fått utlopp för. Först nu, vid uppnådd pensionsålder och stabil ekonomi, har det blivit dags. – Jag har alltid drömt om att fälla en tätvuxen gran, att själv såga upp den till plank och se vad virket kan användas till, säger Hans Goine med glitter i ögonen.
Nyfikenhet och lust
Beslutet att köpa ett sågverk handlar om nyfikenhet och om ren och skär lust, vilket gör det lättare att förlika sig med tillvaron som pensionär. – Konkret innebär det till en början att jag har några träd som ska tas ner vid vår sommarstuga på Värmdö och bli till virke för en altan och eventuellt en carport, berättar han. Kanske även en vedbod. Han räknar kallt med att grannarna blir nyfikna och kanske ber om hjälp med egna träd som behöver avverkas och sågas upp i dimensioner som kan användas till möbler och andra nyttigheter. Hans Goine har både hyvel och en mindre bandsåg och andra användbara verktyg som väntar i garaget. Och han tror sig om att vara tillräckligt händig för att nu på allvar få utlopp för ett intresse han allför länge åsidosatt.
Ett komplett paket
Affären med Logosol gjordes upp med säljaren Juhani Puusaari som har sett många som Hans Goine passera genom åren. Det är gråhårsmän med sommarstuga och lite egen skog som på ålderns höst har tid och pengar att omsätta på ett eget sågverk. – Det är sällan kunder som behöver övertalas, konstaterar Juhani Puusaari. Jag tar reda på vilka behov och önskemål de har och sätter ihop ett paket som passar. För 27 250 kronor får Hans Goine en Farmer´s Sawmill med en Stihl MS661 och en slipmaskin. Sågverket är portabelt och lättjobbat och har alla funktioner som behövs för att såga eget virke. När Hans Goine bland vänner och bekanta har berättat om sina planer har det mötts av en del höjda ögonbryn. Många har inte haft en aning om hans intresse för trä och snickeri. Andra har reagerat med entusiasm och berättat att de själva är sågverksägare. – Det finns nog en och annan smygsågare både här och där, konstaterar Hans belåtet.
Montering med sällskap
Vid besöket hos Logosol får han hjälp av Albin Rehnström på lagret att plocka ihop allt och lasta in i bilen. Väl hemma anmäler sig gode vännen Bengt Schibbye sig snabbt för att hjälpa till med monteringen, och hamnar därmed högt upp på listan över låntagare av sågverket. De dukar upp på vardagsrumsgolvet. Tröjan åker av, hylsnyckelsatsen hämtas från garaget, läsglasögonen tas på för närstudierna av bruksanvisningens moment. – Det gäller att vara noggrann och ta ett steg i taget, säger Hans. Snart är första skruven på plats. Och sedan den andra. Några tveksamheter märks inte av. – Jag tycker att jag kan unna mig det här, säger Hans och ser ut över det som snart ska vara ett komplett sågverk. Nu återstår snart bara att dra på sig blåbyxorna. Det ska bli så jäkla kul.