Bhutan är ett av världens mesta isolerade länder. När Kungaparet gjorde sitt första statsbesök till det lilla kungadömet på inbjudan av Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck ingick Logosol i det svenska följet. I packningen fanns en Solosåg som gåva till Bhutan.

– Intresset för småskalig träförädling är stort och för Logosol var det här en fantastisk möjlighet att visa svensk teknik och bidra till Bhutans utveckling, berättar Bengt-Olov Byström som reste i sällskap med sambon Christina Björklund.

Historiskt statsbesök

Diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Bhutan upprättades 1985. Statsbesöket den 8–11 juni i år var det första från Sverige till Bhutan, men det är inte första gången som Logosol har kontakt med det Bhutanska kungahuset. Drottningmodern, mor till den nuvarande kungen, fick en demonstration av Solosågen redan 2012 då hon besökte Sverige i ett samarbete med arkitekten Anders Nyquist. Den här gången kunde demonstrationen hållas på plats i Bhutan och i publiken fanns bland annat det svenska Kungaparet, representanter från den svenska regeringen och Bhutans premiärminister Tshering Tobgay.

Sågpremiär för premiärministern

– Det var väldigt roligt att se premiärministerns förtjusning när han fick såga själv, berättar Bengt-Olov Byström. Resan har gett flera viktiga kontakter och Logosol hoppas på ett fortsatt samarbete med Bhutan. Landet har mycket skog och ett stort intresse för att skapa ett hållbart skogsbruk med småskalig träförädling.