Logosols sågverk finns på några av de mest avlägsna platserna på jorden. För att klara leveranserna, tar Logosol hjälp av alla tillgängliga transportmedel och av nöjda kunder. En av dessa möjliggörare är piloten Chris Wesolowski i Alaska.

alaska_fiskare_202Chris och hans fru Vickie bor på en gård tolv mil väster om Alaskas största stad Anchorage. Det är sju mil till större vägar och lika långt till närmaste kraftledning. Allt som behövs måste endera fraktas långa sträckor eller produceras på gården.
Chris hade tidigare ett bensindrivet bandsågverk, men sågbladen behövde slipas och bytas ut alldeles för ofta, tyckte Chris som istället skaffade sig en Solosåg med motorsåg.

Rubust teknik som fungerar

– Det är robust teknik som fungerar i ödemarken, säger han.
Hans fascination över det fältmässiga sågverket smittade av sig på andra i trakten och nu har Solosågen spridit sig som ett virus över hela Alaska, delvis med hjälp av Chris och hans lilla flygplan. Han försörjer sig som pilot och fraktar både människor och gods i den vidsträckta ödemarken. Bland annat levererar han Logosols produkter dit vägarna inte når. Främst är det solosågar som fraktas hängande under flygplanskroppen. Som tur var levereras Solosågen i platta paket, att flyga omkring med monterade sågverk hade inte fungerat.

Virke till verkstad första projektet

alaska_flyg_202Själv sågar Chris en hel del för gården behov. Det första projektet var virket till en verkstadsbyggnad på 50 kvadratmeter.

– Bara det betalade hela sågverket, jämfört med att leja bort sågningen och transportera virket till gården, säger Chris.

Han har levererat Solosågen till avlägsna platser och ett antal udda projekt. Några gick till sydöstra Alaska där två kunder fraktar sina sågverk med motorcyklar, för att såga timmer som flutit in från havet. Efter vad Chris har hört, har de sågat stockar som flutit över havet ända från Japan.

– Här i Alaska hjälper Logosol människor att förverkliga sina idéer och drömmar, sammanfattar Chris Wesolowski.