Carlos Velazques arbetar för skogsmyndigheten på Kanarieörarna. Han åkte på skogsmässa i Tyskland för att få idéer om förädling av stora mängder röd och vit eukalyptus som avverkats på öarna. Lösningen blev ett gäng tyska solosågare.

viteukalyptus_202Carlos besökte bland annat Logosols monter på mässan. Där kom han i kontakt med chefen för Logosol i Tyskland, Henrik Sigurdsson. De kom gemensamt fram till första steget av lösningen: Ordna en kurs i sågning och husbyggande på Kanarieöarna för Logosols tyska kunder.
Sagt och gjort, de av den gångna vintern nedkylda tyskarna skickades till södern för uppvärmning och sågning. En av dem var Erich Pohl.
– Det finns över 600 arter av eukalyptus. Trädet kom till Kanarieöarna med spanska sjöfarare på hemväg från Australien och Tasmanien, berättar han.
Två arter, vit och röd eukalyptus, är idag vanliga på öarna och planteras främst i vårmarker. Men de växer snabbt och måste avverkas för återplantering, annars förbuskas området. Frågan är bara hur man tar hand om allt som måste avverkas. På Gran Canaria finns bara ett sågverk och det hinner inte med.
De tyska gästerna fick under en vecka lära sig att bygga ett korsvirkeshus under sakkunnig ledning, med hjälp av maskiner från Logosol. Kursen hölls vid en plantskola som skogsvårdsmyndigheten driver och huset som kursen utmynnade i används nu som raststuga av arbetarna på anläggningen.

eukalyptus_202