Snyggare och mer ändamålsenligt såghus har vi sällan skådat. Rymligt, med stora öppningar på både fram- och baksida, och med lastbilspresenningar som lätt dras för när lågtrycken från Nordsjön söker sig in över land. ”Man ska vara rädd om sågverket”, säger Jonas Sjöberg i Fjärhult.

Hundra meter över Kattegatts vågor, med en smal, brant och slingrande väg som tar oss till den rödmålade villan, bor Jonas och Gunilla Sjöberg. Vi befinner oss bara tre-fyra mil från Göteborg, men det kunde lika gärna vara 50 mil till Avenyn och Ullevi. Eller 100 mil. Kontrasten kunde inte vara större. Här, på den höglänta landsbygden i Fjärhult norr om Göteborg, växte Gunilla Sjöberg upp, med skog, berg och älg inpå knuten. På gården hade hennes pappa byggt ett litet sågverk, ”en gård utan sågverk är inte komplett” förklarade han och tog själv vara på det timmer som hämtades ur de 40 hektar produktiv skog som hör till fastigheten. Det var också här som Jonas Sjöberg gjorde sina första lärdomar i att såga bräder, på svärfaderns cirkelsåg.

Jonas Sjöberg arbetar till vardags med utveckling av transmissioner till Volvos framtida bilar, stationerad på Volvos provanläggning utanför Göteborg, med gården i Fjärhult som permanent bostadsadress.

Men sedan sågverket försvunnit från gården blev det tomt. Jonas är en rastlös natur som trots långa dagar på jobbet gärna vill ha något att sätta tänderna i när han kommit hem.

– Dessutom hade vi en del nerblåst skog att ta hand om, och stora arealer att gallra och röja och hus att bygga, så behovet av ett sågverk på gården var fortsatt högt, säger han.
Efter att under lång tid regelbundet ha lånat en kompis bandsåg besökte han häromåret en skogsmässa där han såg ett nytt bandsågverk han blev intresserad av. Det han såg var en B751 med bensinmotor från Logosol.

– Jag uppskattade att den var svensktillverkad, det är något jag sätter högt på önskelistan, säger Jonas. Dessutom hade jag sågat en hel del tidigare och visste hur virket skulle se ut. Och det jag såg på mässan gjorde att jag slog till. Och nu står det där, bandsågverket, strax ovanför bostadshuset i Fjärhult. Jonas har precis lagt sista handen vid den byggnad där sågverket installerats. Det är praktiskt och lättarbetat, med stora öppningar för att ta in stockar och få ut det färdigsågade virket. Lastbilspresenningar från ett lokalt åkeri gör det enkelt att stänga till när ovädret drar in från kusten.

RENT OCH SNYGGT PÅ ARBETSPLATSEN

– Jag vet hur jag vill ha det, konstaterar Jonas och knäpper bort en barkflisa från bandsågen. Det ska vara rent och snyggt, praktiskt och lättjobbat. Och det ska vara inomhus.

Det är heller ingen överdrift att säga att sågverket i Fjärhult är rensopat som ett vardagsrumsgolv, med var sak på sin plats och själva sågverket blankt som en spegel, trots de stora mängder timmer som redan hanterats.

På den stora grusplanen intill ligger travar med nysågat virke som ska bli panel och takstolar. Grova granar väntar på sin tur att passera sågverket. Alla byggnader på gården, inklusive såghus, men med undantag för boningshuset, har byggts med virke som sågats på gården, antingen med den gamla cirkelsågen, kompisens bandsåg eller på det nya bandsågverket.

Ett exempel är den stora maskinhallen med plats för såväl traktor och skogsmaskin som åtskilliga kubikmeter ved. Byggnaden, som är 24 meter lång, har fyra meter i tak och 200 kvadratmeter golvyta, kostade därmed bara 25 000 kronor att bygga. Plus några timmars eget arbete, förstås.

AVKOPPLANDE SÅGPROJEKT

– Jonas har alltid projekt på gång, konstaterar också Gunilla. Det är väggar att resa, panel att spika, golv att gjuta. Dessförinnan ska virket avverkas och köras hem.

Jonas Sjöberg ser ut som om han precis fått en påse lördagsgodis när vi pratar om allt som ska göras. Arbetet vid sågen är mer avkoppling än arbete.

– Jag är jättelycklig, säger han. Flertalet grannar har också frågat om att få sitt timmer sågat på min nya såg, så det ser ut som jag kan roa mig ett bra tag framöver.

Närmast blir det sågning av virke till den översta delen på maskinhallens gavlar. Dessutom ska garaget/ verkstaden byggas om. Och kanske flyttar barnen hem och bygger egna hus på fastigheten. Så nog finns det att såga under överskådlig tid.

B751 BANDSÅGVERK
Logosol B751 sågar i sitt standardutförande 4,8 meter. Sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 75 cm i diameter. Med fasta steg sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika snabbt och exakt varje gång. Du får en stabil och ytterst funktionell timmersåg som sågar bäst i klassen.
Läs mer här >>