Snart är den här. Logosol PH360, efterlängtad storebror till världens mest beprövade fyrkutterhyvel PH260. Den har större kapacitet, hyvlar 360 mm på bredden och har möjligheter som hittills bara funnits på industriella riktlisthyvlar.

Logosols fyrkutterhyvel började utvecklas 1993. Idag är PH260 en så fulländad maskin, att det vore fel att beskriva efterföljaren PH360 som bättre.
PH360 är större och starkare för den som behöver högre kapacitet, men båda maskinerna gör i huvudsak samma jobb med lika bra slutresultat, med den skillnaden att PH360 även har riktfunktion.
PH360 är från grunden nykonstruerad enligt samma principer som industriella riktlisthyvlar.
Hyvelbordet är fast. Istället höjs och sänks locket, med överkutter och matarvalsar. Det innebär att de integrerade in- och utmatningsborden enkelt kan förlängas och kopplas till transportbanor.

360 x 130 mm

Hela maskinen är större än föregångaren. Den hyvlar dimensioner upp till 360 x 130 mm, vilket motsvarar 5-tums timmer. Utan merkostnad kan den levereras med högre steglös matningshastighet, 6-30 meter per minut.
Dessutom har PH360 några unika finesser som inbyggd riktlistfunktion med snabbjustering av spåntjockleken, avläsning av höjd och bredd med digitala klockor av samma typ som på stora träbearbetningsmaskiner.

Effektiv spånhantering

Ytterligare två nyheter är att det finns en strömbrytare för spånsugen på hyvelns manöverpanel samt att spånutsuget kan anpassas efter arbetsstycket.
– Spånutsuget vid överkuttern har högre kapacitet, tack vare dubbla spånstosar, vilket minskar risken för spånmärken, förtydligar Logosols produktchef Mattias Byström.
Originalmaskinen PH260 väger lite i förhållande till sin kapacitet.
När liknande maskiner måste bultas fast i betongfundament, är den enkelt flyttbar på hjul. Vikten är 350 kg. PH360 är en tyngre maskin, 600 kg, men fortfarande flyttbar. Effekten på den fem elmotorerna är också högre, sammanlagt 22 kW, vilket innebär att den kräver 32 A elanslutning.
Många av funktionerna och fördelarna är samma på PH360 och PH260. Båda hyvlar och profilerar alla fyra sidor direkt. Under- och överkuttrar är av kombinationstyp som på samma gång tar planstål och profilstål. Båda har steglös matning och är dessutom rostskyddade, för att användas i ouppvärmda lokaler.
Vilken maskin är då bästa valet?
– Den som bäst motsvarar behoven, svarar Mattias Byström. PH260 är fortfarande en lika bra listhyvel och har fördelen att den klarar sig med 16 A ström. PH360 är maskinen för den som behöver högre kapacitet, hyvlar grövre dimensioner eller som ska integrera hyveln i en produktionslinje.