Skidåkaren Isak Stålenhag från Stockholm flyttade till Offerdal 2012 efter att under många år bott på olika skidorter runt om i världen. Arbetet som timmerbyggare har han haft sen 2003 och det huvudsakliga arbetet är reparationer av timmerhus.
“Reparationer tar vanligtvis inte lika lång tid som att bygga nytt och jag gillar variationen, att man får se olika sorters hus och platser”.
Isak bygger och renoverar timmerhus över hela Sverige och Norge men de senaste åren har han hållit sig mestadels till Jämtland och Härjedalen. Just för tillfället är företaget Isak själv plus en anställd men han är del i ett gäng timmermän som arbetar tillsammans i olika konstellationer beroende på projekt.
Just detta år ligger fokus på nyproduktion, det ska byggas en serie med mindre timmerhus på 30kvm och Isak skriver även på en bok om hur man bygger timmerhus.
KONSTANT BYGGANDE PÅ HEMMAPLAN
Gården, som ligger på en södersluttning med utsikt över baksidan av Åreskutan, rymmer många byggnader. Ett bostadshus på 350 kvadratmeter, bagarstuga och hönshus.
Isak bygger just nu ett nytt kontor i form av ett mindre A frame-hus, en byggnadsstil med brant vinklade sidor som möts upptill i form av bokstaven A. Det förra kontoret, som var en del i en lada där Isak även timrade hus, brann tråkigt nog upp för ett par år sedan.
“På sikt kommer jag timra upp ett ny byggnad här där jag kan arbeta och till det kommer jag att såga byggmaterialet själv”, säger Isak.
FÖRDELEN MED EN PORTABEL BANDSÅG
Isak blockar vanligtvis inte upp virke om han ska bygga helt nya hus eftersom torktiden för att få stockarna nog lätta att arbeta med är för lång för hans späckade schema, (ca 1 år). Om ett projekt kräver extra långa eller grova ämnen köper han in virke från lokal skogägare och sågar själv.
Däremot har han ofta med sig sågen på sina olika renoverings och byggprojekt. Han använder då sågen till att dimensionera ersättningsstockar som ska bytas ut och sågar panel eller brädor till exempelvis innertak.
“Jag har haft kedjesågverk tidigare och de är ju jättebra på många sätt, men det jag föredrar med bandsågverk är ju att det är lite smidigare, snabbare och ger mindre spånmängd. Dessutom kan jag ta sågverket till projektet, vilket ger en väldig trygghet. När jag åker till jobbet med sågen vet jag att jag kan ta fram de timmerblock jag behöver på plats”, säger Isak.
Isak använder också sågverket till att såga högkvalitativa ämnen.
“När jag hittar en stock med mycket kärna sågar jag ut ämnen ur den som kommer användas väderutsatta delar, så som vattbräder, offerbrädor och knutbrädor. Det är sådant som man inte kan hitta i bygghandeln”.
“Hade jag haft egen skog hade jag sågat ännu mer, då hade jag kunnat kontinuerligt bygga på ett lager med kvalitetsvirke.”
BLANDAR GAMLA & NYA TEKNIKER
“Det är oerhört lärorikt och roligt att jobba med gamla och historiska byggnader, om husen är 200–300 år gamla tillför det något, man får respekt för det.
”Men jag strävar inte efter att göra allt som på gammalt vis. Ett timmerhus är verkligen väldigt bra på många sätt, men nuförtiden vill man ju gärna ha en bättre värmeekonomi. För mig är en mix av gammalt och nytt bäst”, säger Isak.
“De roligast projekten är när man får lösa problem, till exempel ett kyrktorn eller klockstaplar där man jobbar med bärande funktioner. Då måste man lyfta bort stora laster och ersätta nya bärande stolpar. För mig är det sådan problemlösning som lockar mig mest”, säger Isak.
ISAKS KUNSKAPER BLIR BOK
Under 2023 kommer mycket tid att läggas på att skriva och fotografera för en bok om hur man timrar hus berättar Isak.
“Jag har länge funderat på att dela med mig av min kunskap inom timringskonsten och det kommer ske i form av en bok. Jag har ett kontrakt med en förläggare och det känns väldigt roligt att få kunna ta på sig ett sådant stort projekt”, säger Isak.
Isak har många spännande projekt på gång och vi ser verkligen framemot att få läsa boken om timring från Isaks perspektiv och följa hans byggprojekt på sociala medier.