Maggie och Jim Birley köpte en nedlagd kolgruva för att bygga sitt drömhus. Eftersom 25 hektar skog ingick i affären, investerade de även i ett sågverk för eget bruk. Idag driver paret ett företag med nio anställda och har startat ett projekt som ska förändra hela det skotska skogsbruket.

scottishwood_hyvel_202Den gamla kolgruvan, ett återställt dagbrott, ligger utanför Oakley nordväst om Skottlands huvudstad Edinburgh. Paret köpte marken och sågverket för att bygga sig ett hem. Jim har en skoglig utbildning och Maggie är utbildad fysiker.

En imponerande anläggning

– Tanken var att det skulle bli ett one man band med en trainee, berättar Maggie.
Men när huset stod färdigt fortsatte paret Birley att förverkliga sina idéer. Bakom huset, där andra normalt anlägger en trädgård driver de idag sitt företag Scottish Wood. Det är en imponerande anläggning som växer, virkeslager för virkeslager, virkestork för virkestork.

Logosol betyder mycket

scottishwood_ph260_202Kärnan i verksamheten är två bandsågverk och en fyrkutterhyvel, Logosol PH260.
– Fyrkutterhyveln är en mycket bra maskin. Vi har haft den i sex år och den används varenda dag. Logosol betyder mycket för den småskaliga träförädlingen. Det finns inte så många andra som utvecklar ny teknik för småskaliga företag som vårt, säger Jim Birley.