Den lilla byn Ryd i Nol utanför Göteborg är ingen metropol. Men härifrån når Tobias Eklind ut till många hundratusen människor över hela världen med sina filmer om sågverk och träbearbetning. Enbart hans första film, om en Farmer’s Sawmill från Logosol, har visats tre miljoner gånger.

Gården ligger vackert mitt i ett naturreservat med barr- och ekskog och en historia som sträcker sig bakåt i tiden, till mitten av 1500-talet. Hit flyttade Tobias Eklind med sambo 2011. Då hade boningshus och ekonomibyggnader stått tomma i tio år. Att det var mycket att göra visste de, men att det var riktigt så mycket, och att det tog enormt med tid i anspråk, kom som något av en överraskning. Och samtidigt fick de sitt första barn.

BEHÖVDE ETT SÅGVERK

Nu är huset fullt beboligt. Visserligen återstår en hel del att göra, men det är inget som bekymrar den unga familjen. Bopålarna är djupt nerkörda och framtidsplanerna får allt fastare konturer.

Renoveringsprojektet innebar också att Tobias halkade in på en bana han ännu inte sett slutet på.

Med ett livslångt intresse för trä och skog, grundlagt av sin morfar som var skogvaktare och fiolbyggare, påbörjade han renoveringsarbetet.

För att den egna skogen skulle kunna användas i projektet, särskilt när syllarna skulle bytas, behövdes ett sågverk. I samma veva introducerade Logosol kedjesågverket Farmer’s Sawmill. Tobias beställde genast ett eget exemplar.

För att släkt och vänner skulle kunna följa arbetet på gården skapade han också en Facebookgrupp där han la upp en film om sitt arbete med sågverket.
Responsen blev över förväntan. Idag har filmen visats tre miljoner gånger. På andra plats, med 800 000 visningar, kommer en film där Tobias kör fast med en fyrhjuling i skogen. Project of the day hade sett dagens ljus.

– Jag är IT-arkitekt, nördigt fotointresserad och, mer än något annat, passionerat förtjust i alla slags verktyg, förklarar Tobias. Med Project of the day kan jag kombinera allt detta.

Sedan dess har projektet växt på sociala medier. Idag har Project of the day tiotusentals följare över hela världen och finns på YouTube, Facebook och Instagram.

HUNDRATUSENTALS VISNINGAR

Hittills har Tobias lagt ut ett 70-tal filmer på nätet, om allt från skogsbruk till sågverk och de olika moment som ingår i småskalig träförädling, de allra flesta med honom själv bakom kameran.

På Facebook administrerar han ett 20-tal grupper där medlemmarna kommunicerar om olika trärelaterade frågor. Och på hemsidan kan man beställa t-shirts och temuggar med projektets logga.

– Flera filmer har visats hundratusentals gånger över hela världen, säger Tobias och ser nästan lite förvånad ut. Många hör av sig, både företag och privatpersoner. Många känner till mig, andra kommer fram och hälsar på de mässor jag besöker.

Filmerna han gör är cirka tio minuter långa, med engelskt tal (en svensk version är på väg) och lätta att ta till sig. Inga konstigheter. Tobias visar och berättar. Lite musik i bakgrunden. Snyggt sammansatta.

Redigeringen görs på en bärbar dator i vardagsrumssoffan eller vid hyvelbänken med utsikt över åker och äng i den verkstad han byggt i den gamla ladan. Två filmer i månaden är målsättningen.

– Jag försöker vara så objektiv som möjligt, men det är inga tester av olika sågverk jag gör, förklarar han. Det är emellertid inte otänkbart att det utvecklas lite mer åt det hållet.
Efter att vi har tittat igenom några av Tobias filmer visar han oss runt på gården. Planer finns på att starta kursverksamhet där man umgås med likasinnade, får prova olika sågverk, snickra eller målar. Plats finns för att inreda café, samlingsrum och några lägenheter. Kanske blir det ett B&B i uthuset. Eller en stor festlokal.

Tobias pekar och förklarar. På tunet står ett antal sågverk av olika fabrikat som alla ska delta eller redan har deltagit i hans filmer. I verkstaden ligger handverktygen i drivor. En hyvel från Logosol samsas om utrymmet med bandsåg och borrstativ, kedjeslip och cirkelsåg. Utrustning för filminspelningarna ligger samlat i ett hörn.

– Logosol-hyveln är nog den roligaste maskinen jag har, avslöjar Tobias. Jag är mycket förtjust i att göra lister till huset.

VÄLSORTERAD VIRKESBUTIK

I ett uthus har han sin lilla virkesbutik, med virke som han sågat upp under filminspelningarna. På hyllorna finns bräder av alm, ask, asp, ek. En oxel, en rötad björk. Några bitar från en gammal al.

– Jag gillar ruttna grejor, konstaterar Tobias eftertänksamt. När jag sågar utan att filma blir det framför allt lövträd.

Nu varvar Tobias arbetet på Telia i Göteborg med att administrera, filma och redigera för Project of the day. Målsättningen är att fortsätta filma, vidareutveckla konceptet och bygga en tydlig struktur för att få många fler följare.

– Det finns många människor som funderar på att köpa sågverk, konstaterar han. Och det finns många sågverk att välja mellan. Där fyller jag redan idag en funktion som kan finslipas ytterligare.

Text: Mats Wigardt | Bild: Bosse Lind