Förra året firade Logosol sitt 20-årsjubileum med ett komplett sågverk till ett riktigt dunderpris. Det blev en succé med oväntad effekt. Till stor del var det ungdomar utan tidigare erfarenhet av sågverk som nappade. En av dem var Daniel Norlin i Gemla söder om Växjö.

Daniel är 31 år och projektledare på ett IT-företag. Han planerade att bygga ett större garage. Kalkylerna visade att han genom att bygga själv och köpa sig ett sågverk, skulle kunna timra ett större garage till lägre kostnad.

– När Logosol kom med sitt jubileumssågverk så var det inte så mycket att snacka om, säger Daniel.

Som född smålänning är han ekonomisk. Egentligen tänkte han köpa sågverket först i år, men sedan fick han idén att skaffa sig det i förtid, för att lära sig tekniken och dessutom finansiera det genom uthyrning.

– Jag byggde en hemsida och satte ut en annons på Blocket. Det räckte för att folk skulle börja ringa, berättar Daniel.

Timringskurs nästa steg

Det är två kategorier människor som hyrt sågverket. Några har funderat på att köpa en Solosåg och vill kontrollera hur det fungerar och om de klarar av att såga. Andra har några stockar som det inte lönar sig att skicka iväg, men är för fina att hugga upp till ved.

– Det har fungerat fantastiskt bra. Kunderna är nöjda, säger Daniel.

solosag_m5Själv har han tränat inför den stora uppgiften genom att såga reglar till en lekstuga och ett förråd. Träden är utsynade och i vår ska de huggas och sågas upp till block. Sedan väntar en veckas timringskurs på Skansen med Tycho Loo som lärare.

– Det är många som har skrivit om Tycko på nätet. Jag har bara läst positiva omdömen om honom som lärare.

Dubbelgarage och verkstad

Nästa investering blir en timmerfräs och sedan ska garaget timras. Det blir en rejäl byggnad på 6 x 12 meter, med ett dubbelgarage i ena änden och snickeriverkstad samt förråd i den andra. Ovanpå blir det ett loft med möjlighet att inreda till rum för barnen när de blir större.

Familjen Norlin har tre barn på 1, 3 och 5 år. Hur hinner man som småbarnsförälder med ett så här pass stort projekt?

– Jag räknar med att hinna med en stock per kväll när barnen har somnat, svarar Daniel.

Det får ta den tid som krävs. Den stora poängen med att själv såga och timra är inte garaget i sig självt utan vägen dit.