– Nu kör vi, säger Ove Åslund och drar igång Logosols timmerfräs LM410 på sin Lennartsfors.
En kombination som enligt Ove fungerar utmärkt.

LM410 utvecklades för bandsågverket LM40, därav det likartade namnet. Men det finns liknande sågverk av andra fabrikat och därför utrustades fräsen med variabel spårvidd. Utifall att någon med ett annat sågverk skulle vara intresserad.
Det visade sig att LM410 fyller ett hål i flera tillverkares tillbehörsprogram. Flera av de levererade fräsarna körs nu på sågverk av andra fabrikat. Ett av de första levererades till Ove Åslund, som har ett Lennartsforsverk.
– Det var inga svårigheter att anpassa fräsen till rälsen, säger han.
Andra väl fungerande varianter är LM410 på Wood-Mizer sågverk. Sedan dess har fräsen använts till sin grundläggande uppgift, att fräsa fram block för timring. Personen som han fräst stockar till, är mycket nöjd med resultatet. Tidigare sågade han blocken på en bondsåg. Måtten blev olika varje gång. Från Ove Åslund får han frästa block med samma mått varje gång.
Maskinen fungerar även som plan- och rikthyvel för grova balkar upp till 600 mm i fyrkant, men det är än så länge ett outforskat område för Ove Åslund.
Han rekommenderar varmt den här timmerfräsen till andra, men påminner om att den avverkar väldigt mycket.
– En kraftfull spånsug är nödvändig, annars blir det till att skotta mycket spån, säger han.
Kutterspån i sig är inget problem, det är efterfrågat av djurägare, men vid timmerfräsning så gäller det att tänka över spånhanteringen.