Det luktar gott av nysågat virke och solvarmt gräs. På sågbänken till Farmer’s Sawmill ligger stocken från den tall som Björn Christiernsson just tagit ned hemma på tomten. – Vill man ha bra kvalité på virket är det såga själv som gäller, säger Björn och stryker med handen över den första snittytan.

I villan strax söder om Stockholm träffar vi snickaren Björn Christiernsson mitt i en efterlängtad semester. Det nya jobbet på TV3 har tagit en hel tid och kraft under våren. Björn är bland annat programledare i Husräddarna som visas hösten 2015. I samband med inspelningarna fick han tillfälle att testa sitt senaste sågverk från Logosol, Farmer’s Sawmill.

Fick plats i bakluckan

– Jag tog med mig sågverket på jobbet, det är ju så litet att det får plats i bakluckan på en vanlig bil. Om vi hittade en stock som passade för uppdraget så skulle vi såga upp den till virke. Det gjorde vi förstås och resultatet blev ett jättefint fiskrensarbord, berättar Björn Christiernsson, som ser stora möjligheter med Farmer’s Sawill.

Enkel transport, robust design och stor flexibilitet är fördelar som han gärna lyfter fram.

– Farmer’s är skräddarsytt för den småskaliga hemmarfixararen. Här är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra. Allt ifrån roliga inredningsgrejer till trädgårdsdesign. Sågar du ned ett äppelträd på tomten så får du ju fantastiska brädor som kan användas när du bygger en grillplats eller utemöbler.

Nytta och nöje

Björn äger sedan tidigare en förlängd Solosåg M8. Sågverket inhandlades för att kunna bygga färdigt den egenritade villan som Nysågat berättade om i förra numret. Sammanlagt sågdes 150 meter balkar i dimensioner som inte finns att köpa i en bygghandel.

– Att såga själv var enda sättet, konstaterar Björn Christiernsson. För mig handlar de här portabla minisågverken till stor del om att förena nytta med nöje. Dels så tycker jag att det är väldigt roligt och avslappnande att såga, dels så får jag väldigt användbart virke.

Men det är inte bara Björn som gillar sina plankor. Grannar, vänner och släktingar kommer gärna förbi för att låna virke till olika projekt.

– Många drar i mina plankor och vill ha en. Men det är nya tider nu. Farmer’s är så lätt att transportera och använda, så framöver får de helt enkelt låna sågverket och fixa sina egna plankor, säger Björn Christiernsson, med glimten i ögat.

Snickarkompisar på kö

Redan nu står två snickarkompisar och en trädgårdsmästare på kö och fler kan det nog bli. I villaområdet finns många nybyggare som säkert kan få nytta av en Solosåg, eller två.

– Användningsmöjligheterna är oändliga. Jag använde ju själv träden som stod på tomten när jag byggde mitt hus, säger Björn Christiernsson.

Björn om Farmer’s Sawmill

Användningsområden
Jag har en Solosåg M8 sedan tidigare som jag är väldigt nöjd med. Farmer’s har egentligen ännu fler användningsområden som jag ser det. Särskilt inom design där det bara är fantasin som sätter gränser. Du kan jobba med korta stockar, som fruktträd av olika slag. Virket blir fantastiskt och kan användas till roliga inredningsdetaljer både inomhus och i trädgården.

Funktion
Farmer’s är ett sågverk men för mig känns det mer som ett verktyg. Kanske för att det är så lätt att transportera och enkelt att använda. Allt som behövs är en motorsåg med två svärdsbultar som du fäster i släden, sedan är det bara att sätta igång. Funktionen kan jämföras med en handklinga där man har en skena för att kunna kapa riktigt rakt. Motorsågen är motsvarigheten till handklingan och sågverket är motsvarigheten till själva skenan.

Hantering
Sågverket kan snabbt byggas om och förkortas eller förlängas. Kortare stockar ger lättare hantering och det mesta virket man använder är faktiskt inte längre än 2,50-2,70 meter.

Möjligheter
Som snickare har jag handlat tusentals löpmeter på brädgården, jag vet hur svårt det är att hitta bra virke som passar. När du sågar själv får du alltid högsta kvalité och valmöjligheten att såga precis det du behöver.

Fördelar
Största fördelen med Farmer’s är att den tar så lite plats. Konstruktionen bygger på 1-metersbitar och det gör att den får plats i bakluckan på en vanlig bil.