Många drömmer om att skapa sig en försörjning med maskiner från Logosol.
Peter Andersson i östgötska Vreta Kloster har gjort det.
– Det viktiga är inte maskinerna utan affärsidén och försäljningen, säger han.
Med ett förflutet som resande försäljare hade Peter ett försprång när han drog igång. Eller rättare sagt smög igång verksamheten.
Det började 1983 då familjen från Linköping köpte gården med tillhörande skog. Peter fortsatte med försäljarjobbet och byggde samtidigt upp lantbruket med köttproduktion. Det kringflackande livet som säljare ersatte han med den egna firman Stängsel & Skogsteknik.
– Vi säljer och monterar staket, stängsel och grindar, berättar han.
Marginalen blir bättre
Även om det fanns en Solosåg på gården så valde han att köpa in staketen och grindarna. Det egna sågverket producerade virke för eget behov. Med tiden blev det allt tydligare att marginalerna skulle bli bättre med tillverkning än med vidareförsäljning.
Som garvad försäljare vet Peter att det gäller att hitta sin egen nisch. Han fastnade för grindar och staket av ek. Det är exklusivt och framför allt mer hållbart än den impregnera de utskottsfura som ofta används i fabriksproducerade grindar och staket. Dessutom kan ekstockar ligga betydligt längre än barrved innan de sågas.
För grov ek krävs kraftiga doningar och Solosågen byttes ut mot en Logosol Norwood LM40 bandsåg.
– Sågverket fungerade bra, men du ser vilka grova stockar jag har, säger Peter.
Big Mill för övergrovt
På gårdsplanen ligger ett berg av grova ekstockar, tillsammans med en och annan ännu grövre alm. Flertalet har inte en chans att passera genom en LM40. Istället investerade han i ett större bandsågverk. Det nya kostade nästan tio gånger mer än en LM40.
Men inte ens ”storsågen” rår på de allra grövsta stockarna i lagret. Det finns bara ett sågverk som klarar den uppgiften: Logosol Big Mill med största motorsågen från Stihl, vilket också finns på plats.
Den egna produktionen börjar ta fart och i samma takt har Peter investerat i ett komplett hyvleri och ett snickeri. Det senare består av idel proffsmaskiner, med en Logosol MF30 multifräs som problemlösare för udda bearbetning.
I hyvleriet är det Logosol för hela slanten. Huvudmaskinen är en PH260 fyrkutterhyvel som får hjälp av två Solohyvlar, SH230 och SH410.
– SH230 är en bra maskin, snabb och enkel att posta, men tyvärr räcker den inte till för dimensionerna som jag hyvlar, säger Peter.
Istället har han investerat i nya Solohyveln SH410. Den klarar grövre dimensioner än fyrkutterhyveln och är ett välkommet tillskott för grova grindstolpar och liknande. Dessutom får Peter regelbundet förfrågningar om att hyvla mindre partier.
– Det går mycket snabbare att posta om en Solohyvel och resultatet blir lika bra som med fyrkutterhyveln. Handlar det bara om några meter så spelar det ingen roll om man får köra igenom virket två gånger, förklarar han.
Goda råd om ek
Under sommarhalvåret har han fullt upp med montage av staket. Sågning och hyvling är ett vinterjobb. Nu finns allt på plats för att Stängsel & Skogsteknik ska bli i stort sett självförsörjande på komponenter för staket, stängsel och grindar. Men först gäller det att såga berget av ek stockar och låta det torka ordentligt. Utrymme under tak finns eftersom köttproduktionen numera inskränker sig till två kor och en tjur.
– Nysågad ek ruttnar snabbt när det kommer i kontakt med mark. Virket måste vara riktigt torrt, säger Peter som enligt gammal tradition kolar nedre delen av stolparna.
– Om man gör rätt så håller ett staket av ek mycket längre än tryckimpregnerat.
Mer om Peter Anderssons grind ar och staket finns på hemsidan www.ekgrindar.se.