Det kom en dag då det var dags för Michael Karlsson att göra något nytt i livet. Idag driver han och hustrun Anneli Glasrikets Älgpark utanför Nybro. Till anläggningen hör även ett grillhus, byggt av övergrova stockar som sågats med timmerjiggen, ett minisågverk som ingår i Logosols Big Mill system.

Michael Karlsson har skog och trä som en röd tråd genom livet. I tio år arbetade han som manuell huggare i skogen. Därefter kom han till Kährs golvfabrik i Nybro där han sågade övergrova stockar. Sedan blev han verktygsslipare, först hos Kährs, sedan som egen företagare. I tjugo år slipade han bandsågsblad, klingor och kuttrar. – Men häromåret kände jag att det var dags att prova något nytt, berättar Michael.

Byggde upp en älgpark

Intresset för att se och komma nära den svenska älgen har ökat starkt under senare år. Runt om i Sverige har det vuxit upp flera anläggningar med älgen som gemensamt lockbete. Michael Karlsson hade flera år tidigare köpt en liten gård i Långa Slät utanför småländska Nybro. Till gården hörde 24 hektar skog som bara väntade på att komma till användning. En älgpark vore idealiskt, tyckte Michael och Anneli.

– Marknaden finns, försäkrar Michael. Intresset bara ökar och ökar, inte minst ute i Europa där man gärna vill klappa en älg. Sagt och gjort. 2009 var alla papper klara, Michael hade gått en kurs i Norrköping och alla hägn var färdigbyggda. Visningsdelen omfattar närmare fem hektar, med en handfull grävda dammar för älgarna att svalka sig i, allt omgivet av ett tre meter högt stängsel.

– Det första jag gjorde var att köpa en grävmaskin, säger Michael. Jag har planat, grävt, schaktat och byggt. Förutom dammarna skulle vägar och parkering ställas i ordning. Men fullständiga noviser vad gäller djurhållning var man nu inte. På gården finns även fjorton högdragna alpackor med en ull som Anneli producerar exklusivt garn av.

2010 kunde Glasrikets Älgpark öppna, med två älgar och ett partytält för entrébiljetter och souvernirer. Sedan dess har Michael byggt en kombinerad bostad och butik där man säljer allt från kepsar och kakor till älghorn och älgkorv. Antalet älgar är numera tolv, fördelade på tre tjurar, fyra kor, en kviga och resten kalvar.

Rustikt grillhus i gran

– I somras hade vi 10 000 besökare, varav en dryg tredjedal var tyskar, 25 procent var svenskar, och resten fördelade på flera andra länder, summerar han. Vi hade till och med en gäst från Mongoliet. Det senaste tillskottet till anläggningen är ett luftigt och rustikt grillhus byggt av övergrova och fem till sex meter långa granstockar. Byggnaden har måtten 7×12 meter, med plats för bord och bänkar och en väl tilltagen grill där gästerna får grilla eget kött eller korvar de köpt i butiken. Allt virke, till stockar, stolpar, tak, bjälkar, formvirke, bord och bänkar, har Michael sågat med en Logosol timmerjigg, försedd med en linjal han tillverkat själv.

– Problemet var att lyfta de tunga stockarna på plats, säger Michael Karlsson. Jag använde en ring fastsatt i en fransk skruv och lyfte helt enkelt stocken med grävaren.

En växande verksamhet

Med ett sågverk på plats kan Michael och Anneli planera för nya byggnader, ett större hägn och flerälgar. Paret funderar också på att utöka parkenmed fler djur. Kanske blir det visenter, även kallad europeisk bison.

 

Big Mill Storstockverk
Övergrova stockar sågas lättast upp där de ligger. Logosol Big Mill är en komplett utrustning som ger dig unika möjligheter att ta hand om värdefulla jättestockar. Såga breda, okantade skivor av olika fina träslag. Systemet med dubbla sågbalkar stabiliserar och ger högsta precision.
Läs mer här >>