När du lämnar barnen i lekrummet på Ikea, titta extra noga på inredningen.
Delar av den tillverkas av Kvickstorps Snickeri i Åtvidaberg, bland annat med hjälp av en Logosol PH260 fyrkutterhyvel.
– Vi har levererat inredning till 150-200 lekrum över hela världen, säger ägaren Ulf Feldt.

Ulf Feldt vid hyveln som är kärnan i verksamheten.

Ulf Feldt vid hyveln som är kärnan i verksamheten.

Inredningen tillverkas på uppdrag av ett annat företag i Åtvidaberg, Rodeco som levererar lekanläggningar, äventyrsbad och liknande. En av deras kunder är Ikea.
Ulfs del är träprodukter med tydlig känsla av Småland. Det är främst paneler och små röda stugor med vita knutar, vilka hänger på väggarna och fungerar som förvaring.
Ett av skåpen innehåller ett långt rep. I händelse av att lokalen behöver utrymmas, drar personalen ut repet och barnen får hålla fast vid det så att alla går ut i samlad tropp.
– Förr var jag även med och monterade lekrummen på varuhusen, berättar Ulf som idag överlåter till yngre att kuska runt världen.

Specialmöbler

Han har även gjort väldigt speciella möbler till möbeljätten, bland annat en överdimensionerad skinnsoffa till ett varuhus i Spanien.
Ulf är ingen man av stora ord, men när han presenterar vad företaget sysslar med, tvekar han inte. På visitkort och skylten på fasaden står ”Allt i branschen”. Och kunderna kommer hela tiden med utmanande uppdrag.
– Här tillverkar vi faktiskt allt, säger Ulf och plockar fram bevismaterialet.
Utöver röda små stugor är det möbler, grindar, blomlådor, specialtillverkade fönsterkarmar, likaledes specialtillverkade lister, flaskhållare och valnötsetui för medaljer. Bland annat.
– Tjusningen med jobbet är att det hela tiden bjuder på nya utmaningar, säger han.
Ulf Feldt är möbelsnickare sedan mer än 30 år. Han började som lärling på Åtvidabergs dåvarande storindustri Facit och avancerade till produktionschef för koncernens möbeltillverkning, på sin tid världens effektivaste produktionsapparat för kontorsmöbler.

Blomkruka av trä.

Blomkruka av trä.

När Facitepoken tog slut startade han eget snickeri hemma på gården. Genom åren har han växlat mellan att vara företagare på heltid och anställd med snickeriet som hobby. Sedan sex år satsar han helt på snickeriet.
För några år sedan flyttade han verksamheten till Åtvidaberg, för att komma närmare sin största kund. Perfekta lokaler fanns på hans gamla arbetsplats, Facits möbelfabrik mitt i samhället.
– Då var det här utlastningen, berättar Ulf när han visar sina domäner.

Uppdaterat till PH360

Hyvelmaskinen har periodvis använts kopiöst mycket. Ändå är den i gott skick, beroende på en kombination av hög kvalitet och att maskinen är bortskämd med virke av allra yppersta kvalitet. Leverantör är ett av landets förnämsta stamblockssågverk, Ansgarius Svensson i Södra Vi.
atvidaberg_ikea– Så här tätvuxen fura finns knappt att köpa idag, säger Ulf och visar på sitt upplag av okantat snickerivirke.
Under en period tog han själv fram råvaran på en Solosåg.
– Sågningen tog för mycket tid som jag hade bättre nytta av i snickeriet, men resultatet blev bra.
Resultatet av PH260-hyveln är förstklassigt, men ändå ska den bytas ut mot en större maskin. Den är såld och ska efter översyn hos Logosol gå vidare till ny ägare. Ersättaren är Logosols största panelhyvel PH360.
– Den kan allt som jag kommer att behöva, säger Ulf som redan har gjort det mesta på sin nuvarande hyvel.