Sedan Jörgen Backe gick i pension 2005 har han ägnat otaliga timmar åt att renovera släktgården där han numera är bosatt. Han fäller träden, kör hem virket, sågar bräder och spikar upp dem. Den senaste investeringen är en Logosol Speed Saw som underlättar arbetet vid Solosågen.

Mera Småland kan det inte bli. Den smala grusvägen, de tunga lövträden, mossiga stenmurar. Några kor som betar. En häst. Röda hus och hukande ladugårdar.

Många år utomlands

I en kurva några kilometer från Strömsnäsbruk i Markaryds kommun bor Jörgen Backe.

– Det här var min mammas föräldrahem, berättar han efter att ha handhälsat med en stadig näve. Huset byggdes 1840 och själv har jag varit här sedan jag var liten. Jörgen är numera pensionär efter många år utomlands då han byggt nätverk åt Telia, i Afrika, Västindien, Indonesien och Oman. Men egentligen var det skogvaktare han skulle bli. Efter militärtjänsten kom han emellertid på andra tankar.

– Intressanta år, är hans betyg. Men nu är det här mitt smultronställe.

Virke från egen skog

Trädgården är välskött och äppelträden bär rikligt med frukt. På gårdsplanen står två Land Rovers. Bakom en stängd dörr bjäfsar fem mellanpudlar,som ingår i hustruns kennel. Själv har Jörgen Backe emellertid ägnat merparten av sina dagar som pensionär åt att se över gården som var helt omodern, utan rinnande vatten och elvärme. Virket har hämtats ur den egna skogen, några stockar i taget som körts hem, sågats till och torkats.

– När morfar ägde gården ingick 110 hektar skog. Men sedan köpte kyrkan marken och själva gården styckades av tillsammans med lite gammal skog, totalt cirka sex hektar, berättar Jörgen Backe.

Med syfte att renovera husen köpte han sin första solosåg 2003, efter en visning utanför en järnhandel i Vittsjö. Jörgen anmälde sitt intresse och fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. Därefter blev det en hyvel också, för bräder och lister. Och nu senast en Logosol Speed Saw. Sedan dess har boningshuset fått ny ytterpanel.

Ladugården, där det tidigare fanns fyra kor, två hästar, höns och grisar, likaså. Han har också bytt tak och panel på kontoret för kenneln, byggt ett tak över uteplatsen och ska snart förvandla ett gammalt hönshus till timmerstuga. Dessutom har han ersatt gödselstacken bakom ladugården med ett 18 meter långt utrymme under tak för såg, vedförråd, sliperi och hyvel. Och invid kenneln står en stuga för hundägare som vill para sina tikar med en av gårdens avelshundar.

Viktigt med bra redskap

– Allt virke, både bjälkar, reglar och panel, har jag sågat själv. Och täckvirket för lagården slipper jag hyvla eftersom sågskäret blir så fint. För Jörgen Backe är det viktigt att hitta arbetsglädjen i alla pågående renoveringsprojekt.

– Visst blir det mycket jobb, samtidigt har jag roligt och sparar en del pengar. Men det förutsätter att man har kraften och viljan att arbeta. Och tillgång till bra redskap förstås!

[td_block_text_with_title custom_title=”Favoritprojektet”]Jörgen Backes favoritprojekt är den trädgårdsmöbel som han sågat och byggt av grovt furuvirke. Från en och samma stock har han tillverkat en möbel där bord, sittbänk och underrede hör ihop, utan att använda vare sig spik eller skruv. Delarna har istället satts samman med tjocka träpluggar.[/td_block_text_with_title]