Att leverera snickerimaskiner till Stockholms innerstad tillhör inte vanligheterna på Logosol. Men mitt i storstaden finns flera snickerier. Ett av dem är Fredrik Paulsen Snickeri med adress Birger Jarlsgatan.

snickeri_stockholm_202Fredrik möter Nysågats utsände ute på trottoaren och visar vägen ned i källaren, in i ett rum som tidigare inrymde en stor rengöringsmaskin för mattor. Den fungerade dåligt och försvann med tiden. Fredrik hyrde lokalen och byggde om den till snickeri.
– Från början var det en hobby, men för tre år sedan tog jag tjänstledigt för att prova på att driva eget företag. Det var så roligt att jag sa upp mig, berättar Fredrik som är fritidspedagog med förflutet i skolans värld och dessförinnan som byggnadssnickare.

Valde maskiner efter hissen

Det var gode vännen Mats Tegnér som uppmuntrade honom. Mats är finsnickare och idag arbetar vännerna tillsammans, i var sin verkstad.
Det centrala läget har sitt pris. Verkstaden är ytterst kompakt. Material och maskiner transporteras via en vanlig personhiss. Därför har valet av utrustning varit kritiskt. Det ska vara proffsmaskiner som är så små att de ryms i hissen.
Två snickerimaskiner från Logosol har letat sig ned i källaren. Det är formatsågen PS315 och multihyveln MH410. Båda går på hjul och är lätta att flytta, vilket är en förutsättning i den trånga verkstaden.
– Det var bara några centimeter till godo i hissen, men de kom ner, säger Fredrik.

Kunder i grannskapet

Men går det verkligen att driva ett snickeri i Stockholms innerstad?
– Ja, svarar Fredrik. Inom 15 minuters gångavstånd finns 4-5 snickerier.
Kunderna är en blandning av restauranger, butiker, kontor och privatpersoner. De efterfrågar specialtillverkade möbler som passar in i rum som inte ansluter till svensk standard. Lite mindre bord än vad som finns i butikerna, lite högre stolar till restauranger och så vidare.
Många av kunderna finns i närområdet. Genom att vända sig till Fredrik får de exakt den möbel som de förgäves sökt efter i möbelhandeln och slipper betala dubbla trängselavgifter för att köra bil fram och tillbaka till det stora möbelvaruhuset.
– Kunderna upptäcker också att möbler tillverkade enligt deras önskemål kostar mindre än kvalitetsmöbler i handeln. Vi har fullt upp att göra tack vare rekommendationer från nöjda kunder, sammanfattar Fredrik Paulsen.
Promenerar du någon gång efter Birger Jarlsgatan i Stockholm, förbi Sveriges finansiella centrum Stureplan, kom ihåg att under jord döljer sig inte bara en tunnelbana. I en källare finns även den lilla möbelfabriken Fredrik Paulsen Snickeri.