För två år sedan såg John Lewis en Farmer’s Sawmill på en mässa på Irland. Han blev intresserad och köpte ett exemplar som han tog med sig hem.
– Det är min son Stephen som använder den, berättar John. Han har bra hand med trä och sågar virke i liten skala som han sedan säljer till snickare i närheten.

Tillsammans med en god vän som också är snickare började Stephen smida planer på att utöka verksamheten. Platsbyggda timmerstugor till exempel. Och möbler. Och att såga råvara till de hårda klubbor av ask som används till den irländska lagsporten hurling. Med mera. Samtidigt lanserade Logosol sin nya bandsåg.

– Vi blev intresserade, konstaterar John Lewis. Vi vill såga lite grövre virke och få en snabbare och mer effektiv produktion. Dessutom tyckte vi att det blev lite för mycket spill med kedjesågen. Det doftar starkt av trä från de stora travar med grova stockar av ek, ask och bok som staplats i bakgrunden.

– Råvara finns det hur mycket som helst av. Folk betalar oss för att ta ner deras träd, säger John Lewis och låter nästan förvånad. När han sedan förädlar virket får de betalt en gång till.

– Hade inte virket hamnat här hade det huggits upp till ved, säger Stephen. Och det är ju synd, det blir avsevärt bättre utdelning om man förädlar virket till annat än ved. Rätt hanterad kan jag få ut tusen pund (cirka 11 700 kronor) ur en enda stock. I den rymliga lokalen, invid virkestravarna, finns också den nya bandsågen, en B751 från Logosol, uppställd. En fyrkutterhyvel PH360, även den från Logosol levereras inom kort. Samt ett torkaggregat. Planer finns även på en DH410 tvåkutter. Tanken är att man ska sköta hela förädlingsprocessen själva, från träd till stuga.

Med ett vinande sätter han på sågverket. Ur den grova ekstocken sågar han snabbt en skiva som skulle kunna bli ett vackert matbord. Överallt i virkeshögarna finns stockar att välja mellan för att såga ut skivor med de mest fantastiska mönster och färgnyanser.

– Det här är inte första gången som vi ser att arbetet med vår enkla kedjesåg skapar ideér och bra erfarenheter som leder vidare och utvecklas till ett riktigt företag, kommenterar Bengt-Olov Byström, Logosol.

B751 BANDSÅGVERK
Logosol B751 sågar i sitt standardutförande 4,8 meter. Sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 75 cm i diameter. Med fasta steg sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika snabbt och exakt varje gång. Du får en stabil och ytterst funktionell timmersåg som sågar bäst i klassen.
Läs mer här >>