Levanger by feiret 1000års jubileum og kreative hoder fant ut at en lang tømmerstokk kunne brukes til å skrive historiske hendelser og viktige årstall på. Med en så lang historie som byen har så måtte det til en lang stokk. Ingen problemer med å finne rette treet men hvem kunne sage den lengst planken?

Jon Georg Halsan er navnet og han har den lengste saga i Levanger. Planken ble saget over 14m lang og fikk behørig omtale og mye oppmerksomhet under by jubileet. Ja, kommer du innom Levanger så kan den beskues der den henger på veggen på brygga til historielaget.

Vi er hjemme hos Jon Georg Halsan i Levanger for å beskue sagutstyret som han har montert inne i kufjøset. Kyrne forsvant i 1996 og jeg måtte igjennom ryggoperasjon og en lang opptreningsperiode før jeg kom meg i fast arbeid igjen.

Jeg kjøpte meg da ei Solosag M7 med E5000 og rigget meg til i fjøset, og det første jeg sagde var 3 tomms plank til System Linus. Ut av det satte vi opp ei jakthytte på 4mx4m og ble svært gira på å bygge mer. Så jeg tok ut mere tømmer i fra skogen og saget reisverk og villmarkskledning slik at kona og jeg fikk bygd oss egen hytte. Hytta sto ferdig i 2010 og vi bruker den annen hver helg sommer som vinter. Etter at hytta ble ferdig gikk jeg i gang med å skjære bordkledning til bolighuset.

Ja, det har jo blitt litt leiesaging hvert år, og jeg kjøpte meg en M5 benk og 2m forlengere etter hvert. Sagbenken ble totalt over 14m. Kundene var interessert i lange lengder på åser og dragere og da fant jeg likegodt ut at jeg kunne hjelpe de. Ryktet gikk og før byjubileet til Levanger fikk jeg spørsmål om å sage en tømmerstokk på 12 m og 5 m3. Det gikk utrolig fint og jeg benyttet et par kjetting taljer til å snu og løfte på stokken. Så kom en sambygding med planene for et stort kaldfjøs. Her var de største dimensjonene 12x12tomm og lengder på 10 m. Oppdraget tok jeg og resultatet ble over 300stk planker, bokser og stolper til dette fjøset.

Det er store dimensjoner som handteres på sagbruket hos Jon Georg, og vi reflekterer over hvem andre kunne klart og sage disse dimensjonene! Nei, alternativet hadde nok vært limtre sier Jon Georg, og da hadde ikke egen skog fått noen større verdi.