Kjell kampe levde det liv som många drömmer om, med jobb och bostad mitt i smeten i centrala Stockholm. Sedan snart fem år bor han på landet, med två hästar, två katter och ett sågverk. – Jag har hittat meningen med livet, säger han.

Kjell är till yrket tandläkare, specialiserad på implantat, med privatpraktik i centrala Stockholm.

Han jobbade hårt för att ha råd med den livsstil som krävs av en ung man i karriären. Med lägenhet på fin adress, med bil av senaste modell och motorcykel.

Men det var något som saknades. Och vad det var fick han syn på under en tur med motorcykeln 2006 på småvägarna i trakten av Riala norr om Stockholm.

– Jag stannade i en vägkorsning och fick syn på en liten gård en bit in i skogen. Jag bara kände att där vill jag bo, säger Kjell.

En ovanlig budgivning

Med sin kristna tro så tolkade han det som ett tecken. Någon ville visa honom vad som saknades. Och han tog det på allvar och började bläddra i mäklarnas annonser och bjuda på lantliga hus och gårdar.

– Budgivning i Stockholm är ett kapitel för sig, säger Kjell som fick se det ena huset efter det andra gå honom ur händerna.

Men en dag fick han syn på huset som allt började med. Det var till salu och han skyndade sig att kontakta mäklaren. Nu var det som om någon hade jämnat vägen. Snabbare än han kunde ana så var han ägare till den lilla gården med tillhörande skog. 2008 flyttade han in. Det var inte bara en ny bostad, det var starten för ett nytt liv.

– Livet på landet var inte främmande för mig. Min mammas släktingar var jordbrukare i Västergötland och jag tillbringade somrarna hos dem, berättar Kjell.

Enklare underhåll

Med E8 Speed Saw blir det även enklare att hålla utrustningen i trim. Att man kan byta kedja utan att ta lös svärdet är ett exempel på genomtänka finesser som gör elsågen lättarbetad. Hanteringen är dessutom verktygslös.

– Eftersom svärdet kan sitta kvar vid kedjebyte minimeras risken för spån och smuts i oljekanalen, vilket annars ofta är orsaken till att ett svärd går sönder. Det transparenta stänkskyddet bidrar till att maskinen kan hållas renare under sågningen, vilket även förbättrar motorns kylning, säger Jonas Höglund.

Under sågningen kastas spånet långt vilket också bidrar till att hålla rent på sågplatsen.

VI ÄR ÅSKÅDARE

På sina vandringar i skogen började livspusslet falla på plats. Här fanns svaren på frågor som han ställt sig så många gånger tidigare.

– Vi håller på att bli åskådare till våra egna liv. Det är inte vi som styr och tiden är så knapp att vi måste köpa hjälp för allt som man gjorde själv förr i tiden, säger Kjell som insåg att det som saknades var kontrollen över sitt liv.

Ett av de första besluten var att själv bruka den lilla skogen, så långt det går med gamla metoder. För det krävs en häst och den förste dragaren på gården blev nordsvensken Brage med ett förflutet som travhäst.

– Det är en trevlig häst, men tävlingsnerverna gör honom mindre lämplig i skogen, säger Kjell.

BLI VÄN MED HÄSTEN

På jakt efter kunskap om hästar i skogsbruket kom han i kontakt med flera äldre hästkarlar. Rådet var att köpa ett föl och inrikta sig på att skapa en god relation. När hästen litar på sin ägare så blir resten så mycket lättare.

– Det är precis så det är. Du måste vara kompis med hästen, annars går den inte att köra i skogen, säger Kjell och klappar om Rudolf.

Rudolf är en snart fyra år gammal ardenner. Han kom till gården som föl och har nyligen börjat dra ut stockar ur skogen, en syssla som han trivs med. Än så länge är han lite tonårsbusig men har alla förutsättningar att bli en trygg och stark skogshäst.

UPPLEVELSEN AV ATT SÅGA

Kombinationen av hästar och skog kräver ett sågverk. Sedan ett par år finns en Solosåg med automatisk matning och elsågsaggregat på gården. Trots att Kjell saknade tidigare erfarenhet av sågverk så lärde han sig snabbt att använda det. Och insåg det som mången Solosågare redan vet: Det är en närmast andlig upplevelse att såga första snittet, lyfta av baken och stryka handen över nysågat och väldoftande trä.

Hittills har den egna produktionen använts till reparationer och staket, det senare en stor post om man köper virke på brädgården som ersättning för det som hästarna gnager bort.

Till sommaren är det dags att färdigställa den maskinhall som restes i somras. Än så länge är det en stomme av stål, men virket är sågat och ligger på tork.

– Jag saknar inte livet i stan. Det räcker med att arbeta där, säger Kjell och klappar om sina båda grabbar Brage och Rudolf.