När Logosols produktavdelning behövde hjälp att testa det nya sågkonceptet Supermill vände de sig till Marcus Lindgren som driver Träkultur i Sidensjö.

Marcus Lindgren har sedan tidigare tre Farmer’s Sawmill som han använder ihopkopplade för att kunna såga riktigt långa stockar.

– Jag är väldigt nöjd med den utrustning jag redan har, men självklart ville jag prova något nytt när jag fick möjligheten. En bandsåg innebär ju alltid en utveckling i såghastighet.

Pris för Supermill 158 000:-, grundutförande: 6,5 meter balk och 3 stocklyftar. Leveransstart beräknas under 2019.

Under sommaren har han sågat 70-80 stockar på Supermill. När Nysågat kommer på besök väntar en 5,5 meter lång furustock, i stort sett kvistren och cirka 45 cm i rotändan.

– Det är skapliga dimensioner, konstaterar Marcus och ställer sig vid manöverpanelen. Han sänker stocklyftarna för att hämta stocken nere vid marken och hjälper till med en stockvändare innan han ställer in rätt höjd för att såga första snittet. På Supermill är både höjdinställning och frammatning automatisk. Stocklyftarna kan styras inviduellt så att Marcus enkelt kan justera skillnaden mellan topp och rot.

– Jag står med en joystick och behöver inte hålla på och veva. Självklart saknar jag klickljudet från Farmer’s-bänken när jag höjer mina fem klick för en 1-tumsbräda, nu ser jag bara siffror på en panel men det är en stor fördel att kunna förprogrammera de dimensioner jag vill ha, säger Marcus Lindgren.

Supermill påminner till utseendet om en Solosåg, men är av stål istället för aluminium och hela sågprocessen styrs med robotteknik.

– Logosol har lyckats kombinera det bästa från Solosågen med en riktigt bra bandsåg. Måttnoggrannheten är fantastisk. Virket matas ut från sågverket i exakt samma höjd varje gång och Marcus använder ett rullbord för att styra ut plankorna.

– Med Supermill går det fort att producera stora mängder virke. Man får ut materialet på ett bra sätt och har kontroll under hela processen. Med den här sågen knäpper man alla andra bandsågar i samma prisklass på näsan, säger Marcus Lindgren.

FÖRDELAR SUPERMILL – VÄRLDENS BÄSTA BANDSÅGVERK I SIN KLASS
 • Stockstöden är fasta och alltid i perfekt höjd. Ingen risk att såga i dem.
 • De patenterade stocklyftarna kan sänkas ned och hämta stocken från låg nivå.
 • Lika stabil vid första som sista snittet. Såghuvudet löper direkt på den överdimensionerade rälsbalken, på sammanlagt tolv hjul!
 • Den sågade varan kan matas ut från sågverket med såghuvudet, och kommer alltid ut i exakt samma höjd.
 • Stocklyftarna kan styras tillsammans eller separat för att kompensera för topp/rot.
 • Smart-set kommer ihåg sista snittets position.
 • Fasta sågmått utgår från sista snittet och kompenserar för sågsnittet.
 • Fri inställning för udda mått eller blockbredd, visas i tum eller millimeter med precision på tiondelsmillimeter.
 • Frammatning, stocklastning, topp-/rotinställning och sågmått styrs med en joystick.
 • Farthållare begränsar såghastigheten framåt utan att minska accelerationen vid återmatning.
 • Samma patenterade stockspännare som på B1001. 2 st som standard.
 • Sågöppning 65 cm. Max diameter: cirka 80 cm, längd: 6 meter (totalt 1800kg).
 • Sågverket kan förlängas. Möjlighet till större sågöppning och längre sågblad kommer som tillbehör.